Паркування, затори та аналіз маршрутів: як планують вдосконалювати громадський транспорт у Рівному

У Рівному міський голова анонсував масштабне дослідження пасажиропотоку громадського транспорту. Даний комплексний аналіз охопить відразу декілька сфер - мобільність транспорту, безпека пасажирів та паркування у місті. 

Детальніше про дослідження журналістам Рівне Медіа розповів керівник Управління транспорту і зв'язку виконавчого комітету Рівненської міської ради Дмитро Царук. За словами посадовця, дослідження буде складатись із кількох етапів: мобільність, безпека та паркування.

У першу чергу дослідження охопить сферу мобільності.

"Тобто, ми будемо аналізувати, як саме пасажири рухаються - чи на велосипедах, чи на автомобільному транспорті. Якщо громадським транспортом, то яким чином. У скільки годин люди користуються транспортом - зранку чи ввечері. Куди їдуть, які точки. Потрібно провести велику процедуру досліджень, щоб сформувати нову маршрутну мережу та оптимізувати ту діючу, яка є. Тобто ті старі маршрути, які вже не рентабельні - їх оптимізувати, тобто змінювати схему руху враховуючи ці дослідження", - зазначив керівник управління транспорту Рівного.

Пан Царук зазначив, що це дослідження буде фундаментом для подальших дій управління. Таким чином, рішення щодо громадського транспорту будуть базуватися саме на результатах аналізу. Згідно потреб мешканців міста будуть змінювати діючі маршрути або розробляти нові.

На проект дослідження, за словами Дмитра Царука, виділено 400 тисяч гривень. 

"Це буде не відразу 400 тисяч витрачено, а пророблено велику комплексну роботу, розбиту поетапно. Наступним після мобільності буде дослідження по безпеці руху. Будуть визначені в Рівному місця концентрації ДТП і ділянки, де утворюються корки - ці точки будуть задіяні. Можливо, будуть змінені напрями руху. Потім буде дослідження по паркуванню. Тобто, буде визначатися, де в місті потрібно робити паркомісця", - прокоментував пан Царук.

За його словами, у Рівному найбільш гостро стоїть питання саме з громадським транспортом.

"Враховуючи, що колись у місті було 420 автобусів, а на сьогодні - 280. Тобто, кількість громадського транспорту зменшилась, а людей навпаки. Люди пересіли на приватні автомобілі. Тому нам треба актуалізувати цю інформацію, адже певна маса людей перестала користуватись громадським транспортом", - пояснив чиновник.

До слова, Дмитро Царук розповів про ситуацію із маршртутом №31, який нещодавно ввели. За його словами, ситуація із маршрутом незадовільна і перевізники працюють у збиток.

"Перевізники не дуже хочуть його "накатувати", враховуючи малий пасажиропотік на ньому. Це означає, що вони працюють у збиток. Ми робили дослідження по 31-ому маршруту. Там  в один день було перевезено 112 людей. Це означає, що перевізник заробив 896 гривень. Йому на заправку треба тисячу гривень. Тобто він має докласти свої кошти, щоб оплатити пальне. І ще водію треба заплатити зарплату за день", - зазначив начальник управління.

Пан Царук зауважив, що питання роботи 31-го маршруту буде обговорюватися із перевізниками та удосконалюватися.

Читайте також