Пекарні, лабораторії та елеватори: хлібокомбінат у Радивилові виставили на аукціон

У місті Радивилів на півдні Рівненської області розташований комбінат хлібопродуктів, котрий виробляє борошномельно-круп’яну продукцію. Також на підприємстві зберігають і сушать зернові культури, котрі привозять аграрії.

Нещодавно Радивилівський КХП був виставлений на аукціон для продажу. До складу єдиного майнового комплексу входять 43 будівлі та споруди, загальна площа яких становить 64 983,8 метрів квадратних. Це склади, пекарні, лабораторії, елеватори, млинзаводи, цехи, гаражі та інші господарські будівлі. Загальна площа десяти земельних ділянок, на яких розміщено об’єкт приватизації, 41,4536 га. Стартова ціна КХП – 141,5 млн гривень.

Нині на підприємстві працює сотня людей. Це спеціалісти, які забезпечують повноцінну роботу виробництва. Керівник Радивилівського КХП Віктор Железняк вже понад 30 років керує виробництвом. За цей час вдалось збудувати будинки для працівників, облаштувати умови для відпочинку, зокрема, басейн, лазню, кафе тощо. Втім, КХП невтомно бореться за своє життя поруч із приватними підприємствами такого ж напрямку.

«Підприємство робоче на сьогоднішній день, але у деяких напрямках нас витіснили з ринку. Це комбікормове виробництво, великий відсоток борошномельної функції витіснений також. У 1991-му році був піковий час, коли ми виробляли 77 тисяч тонн борошна, згодом ми перейшли на вищий і перший сорти. Дійшло до того, що 5 років тому виробляли 10 тисяч тонн борошна. Сьогодні приватні підприємства намагаються витіснити нас і по заготівлі зерна, тому що державне підприємство платить всі податки і важко конкурувати з тими, які платять зарплати в конвертах і неподоплачують податки державі. Навіть для місцевого бюджету ми платимо 4,7-5 млн у рік. Це найбільший відсоток серед підприємств у краї», - розповів Віктор Железняк.

Віктор Железняк - крайній справа.

Нині на Радивилівський КХП везуть зберігати зерно з чотирьох областей – Тернопільської, Волинської, Львівської та Рівненької. Загалом це 24 фермери та агрохолдинги.

Аукціон із продажу відбудеться 30-го серпня. Це вже не перший комбінат хлібопродуктів, котрий перейде у руки приватника. Нещодавно аналогічний комплекс на Хмельниччині продали «з молотка» за 227 мільйонів гривень, котрі надійшли у державний бюджет.  

«Оскільки це великий об’єкт, ми очікуємо, що за нього змагатимуться великі компанії і буде конкуренція, ми зможемо отримати ринкову вартість цього об’єкту. Стартова ціна – 141 млн гривень. Як ми побачили, аналогічні комбінати можуть продаватись значно дорожче, аніж ця ціна. Ринок таких послуг, як зберігання і перевалка сільськогосподарської продукції в Україні дуже розвинений і є велика конкуренція, але є компанії, які хочуть збільшити свої обсяги, хочуть розвивати свій бізнес далі», - розповів директор департаменту маркетингу об’єктів приватизації Фонду державного майна України Віталій Дишловий.

Разом із тим, інвестиції у модернізацію цього підприємства сприятимуть не лише економічному зростанню регіону, а й створенню нових робочих місць.

«Радивилівський КХП – один із найбільших об’єктів приватизації в нашій області на цей час. Він має всі шанси пройти успішну приватизацію, адже це підприємство вистояло на ногах роках, коли аналогічні просто закривались. 99% успіху таких державних підприємств залежить від їхніх директорів. І я висловлюю величезну повагу директору КХП та цілому колективу, які покращували інфраструктуру підприємства. Тут працюють хороші фахівці, що відповідально ставляться до своєї роботи. Для того, щоб таке масштабне виробництво могло конкурувати на ринку, однозначно потрібні інвестиції й зміни. Комбінат розташований у зручній локації, з хорошими логістичними зв’язками», - розповів начальник регіонального відділення Фонду держмайна у Рівненській та Житомирській областях Кирило Бережний.

Кирило Бережний - справа.

Інвестор, котрий викупить Радивилівський КХП, матиме зручне місце розташування свого бізнесу, кваліфікований і відданий персонал. Багаторічний досвід і позитивна репутація КХП серед аграріїв дозволить новому власнику якомога швидше адаптуватись і розвивати свою справу.

Читайте також