Перемога для Рівненщини: Уряд забезпечив зменшення ціни газу

фото ілюстративне

Вже із першого дня травня жителі Рівненської області платитимуть на 300 гривень менше за спожитий газ. Днями Уряду вдалося дотиснути керівництво державної компанії «Нафтогаз України», котре усіма методами намагалося цьому завадити. У Кабміні стверджують, що ціна блакитного палива зменшиться ще – нині на світових ринках задля цього склалася сприятлива ситуація.

Вигоду від глобальних ринкових тенденцій одразу одержали українські підприємства. А от побутовим споживачам «Нафтогаз України» чомусь не поспішав знижувати ціну. Натомість, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зайняв принципову позицію щодо цього питання – газ для населення має бути дешевшим. Іще 3 квітня 2019 року Уряд увалив Постанову №293, якою зобов’язав «Нафтогаз» продавати газ населенню дешевше. Керівники газового монополіста відреагували спробою пограти у «кішки-мишки». 

«Якщо у Європі ринкові ціни падають, то чому «Нафтогаз» не приймає швидких рішень, а починають крутити це питання? Я їх попередив: якщо вони будуть маніпулювати цим питанням, то мені з ними не по дорозі. Як і більшості громадян України. «Нафтогаз» має виконувати соціальну функцію», - сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Задля зниження вартості газу для побутових споживачів є всі передумови – і юридичні, і єкономічні. Головний аргумент Уряду – якщо промисловість купує блакитне паливо дешевше, населення не може платити більше. Цікаво, що у разі невиконання газовим монополістом рішення Уряду, керівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв міг позбутися своєї посади. Напевно, цей аргумент від Володимира Гройсмана про можливу відставку, виголошений під час засідання Кабміну, подіяв на керівництво держкомпанії «Нафтогаз  України».

У понеділок, 22 квітня, «Нафтогаз» нарешті ухвалив рішення про зменшення ціни на газ.

«Коли вони («Нафтогаз» – Прим.ред.) як монополісти починають використовувати своє ексклюзивне становище і крутити цим питанням, враховуючи лише свої комерційні інтереси, то це ненормально... Я радий, що вистачило здорового глузду для того, щоб зробити заяву, що з 1 травня ціна на газ буде опущена на 300 гривень за тисячу кубів. Це гарний початок для подальших знижень, відповідно до знижень цін, які відбуваються на міжнародних ринках», – прокоментував Володимир Гройсман.

Очільник Уряду також нагадав керівництву «Нафтогазу», що у їх контрактах є пункт про завдання у збільшення власного видобутку газу.  Тільки у такий спосіб Україна позбудеться будь-якої залежності від іноземних ринків. 
Нині працівники держкомпанії спільно з представниками Уряду розробили новий механізм визначення регульованої ціни. Він дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, а й зменшити її до рівня 8247 грн за тис. кубометрів (кінцева роздрібна ціна).

Механізм передбачає, що у разі, коли ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену в постанові Кабміну №867 від 19 жовтня 2018 р., то ціна для населення відповідно знизиться. Якщо ж ринкова вартість газу для промисловості зросте понад визначений Урядом рівень, то ціна для населення залишиться на цій же відмітці.

 

Читайте також