Перевірка на нітрати: чи безпечні кавуни і дині на ринку у Рівному

На продуктовому ринку Рівного - вже у розпалі сезон продажу баштанних культур. За кілограм кавуна продавці просять від 15 гривень. Дині дещо дорожчі - від 16 до 18 гривень за кілограм. 

Липневі кавуни та дині традиційно викликають сумніви у покупців, адже у таких смаколиках можуть бути нітрати. Продавці запевняють, що їхній товар проходить обов'язкову перевірку у місцевій лабораторії і всі показники в межах норми.

Журналісти Рівне Медіа вирішили перевірити кавуни та дині на центральному ринку за допомогою "Екотестера". Цей прилад призначений для використання у побуті та експрес-тестування овочів, фруктів та ягід.

Варто зауважити, що продавці охоче погоджувались, щоб їхні товари перевірили, та самі цікавились результатами. 

Продавець демонструє кавун без нітратів

Отож, під час перевірки кавунів було зафіксовано два випадки перевищення норми нітратів. Показник одного плоду становив 65 мг/кг при нормі 60 мг/кг. Ще один кавун містив нітратів 86 мг/кг. 

Все ж, перевірка більшості кавунів показала вміст нітратів у межах норми. Знайшлись і кавуни, у яких показник нітратів становив 1 мг/кг, що у 60 разів менше від допустимої норми. 

При перевірці динь було зафіксовано одне значне перевищення норми нітратів - 155 мг/кг (норма для динь - 90 мг/кг).

Варто зауважити, що у двох продавців дині не мали нітратів зовсім. "Екотестер" показав 0 мг/кг. Інші перевірені дині не перевищували норму.

*Дана перевірка є вибірковою та не є статистичним аналізом продукції на ринку.

Читайте також