Перлина поліського краю: чим приваблюють три озера на Рівненщині (ФОТО)

Справжньою перлиною поліського краю є комплекс із трьох озер – Великого, Хоромного та Середнього. Усі вони заховані в лещатах давнього лісу, віддалені від людських поселень. Дістатись до цих озер непросто: бездоріжжя та лісові стежки, на котрих легко заблукати, – основна перешкода, хоч донедавна до озер можна було доїхати вузькоколійкою, котра дугою обгинає комплекс.

Повідомляють на фейсбук-сторінці Нобельського Національного Природного Парку.

Від найбільшого Великого озера до найближчого села Острівськ спочатку крізь ліс, а далі – насипною греблею понад вузькоколійкою, крізь дерев’яні містки, – чотири кілометри. До інших сіл Новорічиці, Локниці, Перекалля, Річиці – ще дальше.

Утім, не дивлячись на недоступність, озера завжди влітку приваблюють відпочивальників, туристів, рибалок. До того ж, ліс, який щільною стіною обступив цю дзеркальну красу, багатий на гриби і ягоди. У водяній гладі незбагненною красою відображаються верхів’я дерев, під тихий плюскіт хвиль гойдається очерет. Усе це заворожує погляд. І так було завжди. Адже недарма ще на початку ХХ ст. поміщик з сусіднього Перекалля збудував на березі найбільшого озера будинок для відпочинку, альтанку, викопав ставок для утримання спійманої риби. Тепер місце, де був цей став, називається колоритним словом «шухляда». Нині лише одинокі, товсті, вітрами покручені липи серед соснового лісу та ями від фундаменту на місці колишніх будівель нагадують, що на цьому місці був комплекс для відпочинку, що тут вирувало життя.

У роки Другої світової війни на високих густо зарослих берегах озер, серед тінистих сосон розташовувались землянки партизан, заглиблення від яких можна побачити і зараз. У сурові воєнні роки партизанський табір був розбомблений німецькою авіацією. Під час того бомбардування було зруйновано і надводний острівок на Великому озері, що зник від вогняних ударів під товщею води. Поруч на одному з пагорбів встановлено пам’ятний знак на честь Велесової книги. Ті, хто встановлював його, вважають, що цю альтернативну офіційній історії книгу написали на цьому місці, в пущі поліських лісів на березі мальовничих озер.

Походження кожного з озер карстове, глибина в них коливається від мілководдя і до більш ніж десяти метрів завглибшки. Глибинні западини тут же межують з підводними острівками. Вода гліцеринова, прозора, з легким бірюзовим відтінком. Щоправда, вміст гліцерину у кожному з озер різний, найбільше його у Великому озері.

Щодо походження назви водойм, то у двох з них вона відштовхується від розмірів, місця розташування та господарських особливостей. Найбільше, звичайно, – Велике озеро, площа якого сягає майже 90 га. Хоромне удвічі менше і, очевидно, у минулі роки на прилеглій до озера території знаходились будівлі, хороми. Найменше з озер – Середнє, усього 19 га, воно розташоване між двома іншими. Цікаво, що Хоромне і Середнє озера мають інші неофіційні назви – Сомине і Карпове відповідно. А все від того, що в них прижилися ці види риб.

Розташовані в пущі прадавнього поліського лісу, серед скрипучих сосен, розлогих дубів, заростей лісового горіха, грабів і вовчих ягід, озера напрочуд гармонійно вписуються у довкілля. У будь-яку пору року створюють пейзажі в цьому місці справді казкові. Прогулянка їхніми берегами серед природного розмаїття – це неперевершена насолода для цінителів спокійного, тихого відпочинку, своєрідний тет-а-тет з довкіллям. Кожній людині, котра має необхідність відволіктися від життєвих проблем, варто поїхати до Трьох озер. Враження від зустрічі з озерами обіцяють бути незабутніми.

Читайте також