Перший промінь, Бурштинова та Щаслива: як народжуються нові вулиці Рівного

Фото - ілюстративне / відкриті джерела

У Рівному є понад пів тисячі вулиць. Значній частині з них протягом історії та появою нових управлінців змінювали найменування. Також періодично з’являються нові вулиці, назви яких малознайомі навіть корінним рівнянам. Серед розмаїття міських артерій, названих на честь відомих діячів, вирізняються нейтральні назви вулиць, які не завжди мають якесь історичне підґрунтя, але по-своєму цікаві та незвичні.

У 2016 році у Рівному перейменували 35 вулиць згідно закону про декомунізацію. Нові назви пов’язані здебільшого з важливими історичними датами та персонами, які зробили внесок у здобуття Україною незалежності. Однак є й нейтральні назви. Наприклад вулицю, названу на честь генерала червоної армії Черняховського, перейменували на Перший промінь. Маленька вуличка знаходиться неподалік палацу культури «Текстильник».

– Перший промінь назва не нова. Це одне із попередніх найменувань цієї вулиці. Там було кілька цих променів. Очевидно, ці вулиці розходяться у вигляді променів. Тоді місцеві взяли їх так і назвали. Щоб їх відрізняти, назвали Перший, другий та третій промінь, – говорить історик та краєзнавець Андрій Жив’юк.

Голова правління Рівненської обласної організації Національної спілки краєзнавців України розповів, що у Рівному є спеціальна комісія з питань найменування міських об’єктів, встановлення меморіальних знаків та дошок на території міста. Перш ніж перейменувати, або дати назву новій вулиці, члени комісії мають розглянути відповідні пропозиції

– Спочатку процес найменування вулиць був спонтанним, хаотичним, відображав просторово-географічне уявлення мешканців та особливості місцевої забудови, а також існування різних субкультур. Зараз пішла така тенденція, що багато хто із мешканців і тих, хто причетний до забудов, вважають, що треба давати нейтральні назви вулицям, – додає Андрій Жив’юк.

З розбудовою Рівного та появою нових мікрорайонів у Рівному з’явились вулиці Барвиста, Бузкова, Бурштинова, Гарна, Добра, Затишна, Зоряна, Квітуча, Літня, Мила, Полунична, Привітна, Спокійна, Фруктова, Яблунева, Ягідна та інші.

На фото - бібліографічний покажчик "Вулиці Рівного Вам розкажуть", про те, як змінювалися назви міських вулиць упродовж історії.

Назва маленької вулиці Бурштинової зумовлена наявністю у Рівному державного підприємства «Бурштин України» у масиві Басівщина. Частина з милозвучних вулиць знаходиться у приватному секторі неподалік Басівкутського озера. Є й такі, які ще не затверджені офіційною міською радою, однак нанесені на карти. Наприклад, вулиці Щаслива та Каштанова у масиві «Південний».

– Офіційно вулиці Щасливої у Рівному немає. Можуть бути пропозиції від забудовника, який будував район. Він має подати пропозиції на розгляд цієї комісії. Потім це виноситься на сесію Рівнеради і вона вже остаточно затверджує рішення Так само і немає офіційного поділу на райони. Всі ці назви «Північний», «Ювілейний», «Боярка» чи «Щасливе» – це неофіційні назви, які прижилися серед містян, – розповідає краєзнавець.

Нові вулиці у масиві «Південний» комісія розглядає пакетом. Зараз є попередні напрацювання щодо назв. Цікаво, що більшість будинків у новому мікрорайоні Рівного, який активно розбудовується, віднесені до вулиці Чорновола-91, а відмінності - лише у додаткових літерах.

– Це пов’язано було з виготовленням документів на проведення будівельних робіт. Коли вони виготовляли, там поруч пролягала одна вулиця Чорновола. І всі дозвільні документи вони отримували з прив’язкою до вулиці Чорновола. Тепер щоб їх замінити треба витрачати кошти, проводити різні бюрократичні процедури. Скоро алфавіту не вистачить, щоб назвати всі ті будинки, – жартома додає Андрій Жив’юк.

Краєзнавець зазначає, що пропонував назвати нові вулиці у Рівному іменами учасників Революції Гідності та війни на Сході, які пов’язані з нашим містом. При цьому зауважив, що нейтральні назви теж мають право на життя, однак вони повинні бути мотивовані і обґрунтовані історичним минулим Рівного.

Читайте також