Під кисневою маскою або вдома: члени сім`ї з Рівного розповіли, як хворіли на COVID-19

Фото з відкритих джерел

Коронавірусна інфекція по-різному впливає на людей: одні хворіють у легкій формі, лікуючись вдома, інші ж потрапляють у медичні заклади та знаходяться на межі життя і смерті.

До прикладу у сім’ї Василюків (прізвище змінено, - авт.) із Рівного нещодавно перехворіли троє із чотирьох людей. У кожного хвороба прогресувала по-іншому. Першою симптоми почала відчувати мама – 40-річна Оксана.

«Першою ознакою був сильний головний біль, тоді через два дні я відчула підвищену температуру та сильну ломоту тіла. Перший тиждень я лікувалася вдома під наглядом сімейного лікаря, але стан не покращувався. Я не могла збити температуру в домашніх умовах. З кожним днем стан погіршувався, тому вирішила зробити ком’ютерну томографію легень, де виявили пневмонію. Сімейний лікар наполягав на госпіталізації, тому того ж вечора я вже була на стаціонарному лікуванні, - розповідає жінка. - Хвороба мала ускладнений характер, тому у лікарні я перебувала 21 день, 6 з них була під кисневою маскою.  Особисто для мене наслідки були складними, бо в першу чергу виникли проблеми на неврологічному рівні. У мене довгий час була депресія, а саме поганий настрій, все навкруги дратувало та заважало. Я не могла спати, бо було безсоння та снилися кошмари, які в свою чергу провокували збільшення серцебиття, задишку, запаморочення та біль в голові, тремтіння та навіть заніміння кінцівок. Паралельно з цим мала проблеми зі шлунком, нирками та ротовою порожниною».

За словами пані Оксани, нині її стан покращився:  

«Наразі я почуваюся краще, але ще залишилася головна біль, втома, часто хочеться спати, біль в суглобах, стоматит і проблеми з нирками. Нюх і смак повноцінно не відновилися. Дихання ускладнене. Впоратися з депресією  допоміг психотерапевт, призначивши медикаментозне лікування», - додає жінка.

Паралельно захворіли і 42-річний глава сім’ї Сергій та 9-річна донька Софія. Вони хворіли легкою формою, тому лікувалися вдома - під наглядом лікаря.

«Під час хвороби у мене та в доньки спостерігалася ломота, підвищення температури тіла та сильний головний біль. Я втратив нюх та смак. У дитини були болі в животі. На даний момент стан кращий, але ще є втома, головна біль, збільшене серцебиття та підвищений артеріальний тиск», - ділиться своїм досвідом пан Сергій.

Читайте також: Ускладнення після коронавірусу: на Рівненщині чоловікові ампутували ноги.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, коронавірусна хвороба COVID-19 впливає на різні системи організму. У перші дні захворювання коронавірус швидко проникає в клітини легень. У багатьох пацієнтів розвивається пневмонія, яка супроводжується задишкою. COVID-19 також впливає на різні частини тіла:

  • Серце. Інфекція може спричиняти нерегулярного серцебиття, серцеву недостатність та навіть зупинку серця. Окрім того, під час зниження рівня кисню крові (коли сатурація дуже низька)  відбувається пошкодження серця.
  • Кров. Запалення легень можуть порушувати кровоносні судини, що робить кров'яні клітини більш схильними до скупчення. Інфекція не дозволяє організму розчиняти згустки, тому це може спровокувати тромбоз.
  • Мозок. Відбувається дисфункція в слизовій оболонці судин. Згортання крові можуть спричинити інсульти та кровотечі в мозку. 
  • Шлунково-кишковий тракт. Зараження клітин слизових оболонок кишкового тракту може спричинити діарею, нудоту, блювоту та біль у животі. 
  • Печінка. Дисфункція печінки може виникнути в результаті вірусної інфекції, або, швидше за все, через системне запалення та блокади кровообігу, що припиняють приплив крові до органу.
  • Нирки. Наслідком перенесення коронавірусної інфекції є гостре пошкодження нирок через порушення кровопостачання.
  • Депресії. Пацієнти, які важко перехворіли, мають проблеми з настроєм і перевтому.

Деякі люди, які одужали від коронавірусної хвороби, продовжують відчувати різноманітні симптоми. Найпоширенішими скаргами є втома, задишка, безсоння, погіршення стану ротової порожнини та біль у суглобах.

Олена Кулаковська.

Читайте також