"Під кожною подушкою - гранати": окупанти на Харківщині мінували будинки та школи

На деокупованих територіях Харківщини триває розмінування. Сапери Нацгвардії знешкодили більше тисячі одиниць вибухонебезпечних предметів. 

Про це повідомляє Східне оперативно-територіальне об'єднання Національної гвардії України

Серед найбільш замінованих населених пунктів — Макарове, Турове, Дементіївка, Уди та Гоптівка. Були знешкоджені такі вибухонебезпечні предмети, як касетні боєприпаси РСЗВ «Смерч» та «Ураган», артилерійські снаряди, постріли для гранатометів, ручні гранати, протипіхотні та протитанкові міни.

«Сапери працюють на безпечній дистанції один від одного – це 50-100 метрів. У залежності від забруднення місцевості на розмінування території спеціаліст витрачає стільки часу, скільки йому необхідно – 100 метрів він може пройти як за 10 хвилин, так і за годину-дві», – розповів командир групи розмінування нацгвардієць «Тротил».

Наразі сапери зосередились на розмінуванні доріг, узбіч, житлових будинків, державних та громадських установ, шкіл та дитячих садків. Окупанти широко застосовують різноманітні боєприпаси та способи мінування, зневажаючи положення Женевської конвенції. 

«Перед тим, як заїхати в деокупований населений пункт, ми проводимо інженерну розвідку. У Козачій Лопані противником були заміновані цивільні житлові будинки та вулиці, майже під кожною подушкою були знайдені закладені ручні гранати. Протитанкові міни ТМ-62 противник комбінує, замість стандартного підривника з протипіхотними мінами ПМН-2, де сила спрацювання 8-25 кілограмів. Під час розмінування Макарівської школи загинув сапер з моєї групи. Вона була замінована повністю – двері, вікна, навчальні класи, дитячий майданчик», – пояснює «Тротил».

Міни, нерозірвані снаряди та вибухові пристрої становлять небезпеку для мирних жителів, проте часто цивільні ігнорують попереджувальні знаки та підриваються, оскільки їдуть на свій страх та ризик через заміновану місцевість, ґрунтовими дорогами, лісами та лісосмугами.

«Протитанкові міни шукають за допомогою щупа та металошукача. За допомогою щупа сапер також визначає пластикові інженерні боєприпаси на які металошукач не реагує. Якщо попадаються розтяжки, вони не знімаються, а знищуються на місці. Інженерні боєприпаси встановлені з підривником МУВ не знешкоджуються, а також знищуються», – зауважив «Тротил».

За словами самих саперів, один день активних бойових дій дорівнює місяцю розмінування.

Читайте також