Підприємцям Рівненщини нагадують про соціальне страхування

фото ілюстративне

ГУ ДФС у Рівненській області нагадує, що відповідно до пунктів 4 та 5 частини першої статті 4 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» фізичні особи-підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, визначені платниками єдиного внеску.

Платники єдиного внеску зобов'язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок, а також подавати обов'язкову звітність до органу доходів і зборів за основним місцем обліку платника єдиного внеску (ст. 6 Закону №2464).

Для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування, а також для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності, єдиний внесок нараховується  на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Звертаємо увагу, у разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такі платники зобов’язані сплатити щомісячно єдиний внесок не менший за розмір мінімального страхового внеску..

Тариф нарахування єдиного внеску 22 відсотки. З 1 січня 2018 року встановлено мінімальну заробітну плату у розмірі 3723 грн., мінімальний страховий внесок за кожен місяць становить  819,06 грн. Термін сплати єдиного внеску, нарахованого за звітний квартал, - до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Статтею 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» визначено, що страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Періоди, за які у Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування відсутні дані про сплату єдиного внеску, не зараховуються до страхового стажу для призначення пенсії та отримання страхових допомог.

ГУ ДФС у Рівненській області

 

Читайте також