Підрив Каховської ГЕС: які наслідки для Криму

Підрив Каховської ГЕС першочергово матиме наслідки для окупованого Криму. 

Півострів може залишитись без питної води на роки. 

Про це в ефірі телемарафону заявила начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, повідомляє 24 канал. 

Гуменюк підкреслила, що Крим дуже залежить від водопостачання з Каховської ГЕС. Підрив її греблі стане екологічною катастрофою, адже півострів на кілька років залишиться без води.

- Крим дуже залежить від водопостачання з Каховської ГЕС. Кому ж вони зробили гірше, хочеться спитати, – сказала Гуменюк.

Окрім того, вона акцентувала, що окупанти вже провокували подібну ситуацію. Тоді росіяни частково піднімали рівень води й підтоплювали Херсонщину. Першочергово у таких випадках страждає лівий берег Херсонщини В очікуванні контрнаступу ЗСУ росіяни у паніці мінували території, проте підтоплення відбулися саме їхніх окопів та бліндажів. Гуменюк підкреслила, що тоді окупанти чимало втратили особового складу.

"Зараз ситуація абсолютно повторюється, тільки в кратності певній. Тобто кількість води більша, і відповідно – затоплення лівого берега буде більшим. Це означає, що та відстань, на яку ми хотіли відкинути окупантів, буде продиктована їм трохи у неприродний спосіб", – додала Гуменюк.

Голова ОП Андрій Єрмак також заявив, що підрив Каховської ГЕС призведе до того, що Крим та частина Херсонської області можуть залишитися без води. Також це може призвести до знищення частини населених пунктів та біосфери Півдня.

Читайте також: Росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС - почалася евакуація

Каховська ГЕС не підлягає відновленню – Укргідроенерго

 

Читайте також