Підживлення рослин: як зробити рідке зелене добриво?

Це добриво застосовується для всіх видів культурних рослин. Воно, як і всі біологічні підживлення, багате азотом та іншими корисними елементами. Про це інформує Порадник

Рецептів готування рідкого добрива із зелених рослин багато. Ось деякі з них.

Добриво з кропиви

Зберіть кропиву (важливо це зробити до появи насіння. А якщо з насінням, то просто процідіть настій через сито). Подрібніть пагони й помістіть їх у чисту ємність (приміром, відро з-під фарби або діжку) і залийте 3/4 водою. Зверху ємність щільно закрийте і раз на кілька днів настій відкривайте і перемішуйте. На сонці процес бродіння відбувається швидше. Через 2-3 тижні добриво готове! Розчин відразу застосовуйте за призначенням.

Для підживлення під корінь добриво розбавте (1:10). Для обприскування настій процідіть і розбавте (1:20). Важливо дотримуватися пропорцій і пам'ятати, що краще недогодувати, чим перегодувати.

Кропиву можна використовувати як самостійно, так і додавати в настій інші трави, такі, як окопник, пижмо звичайне, хвощ польовий, і гіркий полин.

Добриво з бур’янів

У бочку приблизно на 3/4 помістіть зрізану траву, бадилля, виполоті прямо з корінням бур'яни (можна навіть із насінням), пасинки томатів і т.д. І залийте водою. А потім закрийте кришкою або поліетиленовою плівкою, проробивши в ній пару дірочок для газообміну і зафіксуйте скотчем або мотузкою. Залишіть для настоювання і бродіння на 7-10 днів - зелене добриво готове до застосування! Його колір має стати мутнувато-зелено-жовтим.

Для підживлення добриво розбавте (1:10). Не варто робити підживлення "густішим" - можна тільки нашкодити рослині і спалити її корені, тому що настій виходить досить концентрованим.

Коли витратите всю рідину, траву, що залишилася, ще раз залийте водою і через день-два використайте для поливу вже без розведення. А "відпрацьовану" зелену масу вилийте під ягідні кущі або в компостну купу.

Підживлення настоєм бур'янів потрібно сполучати з поливами. Гущу, що залишилася, можна покласти в компост, можна нею замульчувати малину або гарбузові культури, прикривши зверху виполотими бур'янами, щоб прибрати неприємний запах. Його також можна значно зменшити, якщо додати в ємність з бур'янами валеріану разом з коренем.

На замітку

• Прекрасне підживлення для рослин - настої кропиви, люцерни або окопника з пижмом, вівчарською сумкою і ромашкою. Можна додати туди попіл і кісткове борошно.

• Рідке зелене добриво з кропиви, мокриці, буркуну, зірочника, мятлика і вівсяниці прекрасно підійде для підживлень будь-яких овочів.

• Рідке добриво з листя кульбаби не підходить для капусти і буряка.

• Для рідкого добрива не рекомендується використовувати кінський щавель і жовтець, тому що поряд з корисними вони містять і шкідливі речовини, що гнітять ріст овочевих культур.

• Не радять для рідкого добрива використовувати злаки - вони погано розкладаються.

• Класти в настій можна пирій разом з корінням, квіти мати-і-мачухи, кульбаби, а також всі інші бур'яни.

• Також у сировину для бродіння можна додавати трохи сечовини.

• Не слід класти в настій хворі рослини, їх краще спалювати.

• Ґрунт, политий настоєм з кропиви, приваблює до себе дощових хробаків.

• Підживлення настоєм бур'янів дезорієнтують шкідників своїм запахом, і вони не чіпають рослини, облітаючи стороною грядки.

• Восени рідким добривом корисно пролити всі майбутні грядки.

Читайте також