Пішла із життя легендарна поліська співачка Уляна Кот

На 86 році відійшла у засвіти легендарна поліська співачка та майстер народної творчості Полісся Уляна Петрівна Кот. 

Про це повідомляє Лабораторія музичної етнології - Львів.

- Можна довго розповідати про її нелегкий життєвий і творчий шлях, про вагому спадщину, яку вона лишила по собі у понад тисячі пісень, записаних від неї різними збирачами. Але про це значно переконливіше свідчить численна література про неї, збірники пісень з її голосу, велика кількість аудіозаписів. Усе це слугуватиме їй найкращим пам'ятником, - йдеться у повідомленні. 

Уляна Кот народилася 26 жовтня 1936 в с. Крупове, Дубровицький район. Заслужений майстер народної творчості УРСР (1981). Працювала у колгоспі (1951—1979 рр.), майстриня Рівненського комбінату народних про­мислів (1979—1985 рр.).

Співачка Уляна Кот — явище в українській культурі унікальне не лише тому, що в свої вісімдесят років вона тримає в пам'яті більше тисячі народних пісень, знає до дрібниць поліське весілля, обжинки й інші обряди.

Ткані її руками рушники та тоненькі серпанки нині зберігаються в приватних колекціях і музеях по всьому світу, а й тому, що вона й досі лишається органічною складовою знавці української культури.

Записи пісень у виконанні Уляни Кот знаходяться у фондах радіо «Свобода», Українського радіо, фондах Обласного центру народної творчості, Етнокультурного центру Рівненського міського Палацу дітей та молоді та Кафедри музичного фольклору Інституту мистецтв Рівненського державного гуманітарного університету.

Записи співачки здійснювали відомі фольклористи Степан Шевчук, Кузьма Смаль, Людмила Гапон, Вікторія Кот, Віктор Ковальчук та багато інших.

Читайте також