Письменнику з Рівненщини вручили престижну премію і 50 тисяч гривень (ФОТО)

https://ostrog.rayon.in.ua

Музеї сучасного українського мистецтва м. Луцька назвали автора кращого історичного роману, вперше оголосивши лауреата премії імені Івана Корсака. Про це повідомляє сайт Острог.Район. 

Нагородження переможця відбулося в неділю, 15 вересня, – у день, коли відомому журналістові, письменнику Іванові Корсаку виповнилося б 72 роки. Премію заснувала родина письменника у співпраці з видавництвом «Ярославів Вал».

Лауреатом премії Івана Корсака став письменник з Острога, філософ, публіцист, професор НаУОА Петро Кралюк. Номінували письменника за його історичний роман «Синопсис».

«Іван Корсак – це цілий материк історичної прози. Люди зазвичай не читають наукових монографій, а донести важливі факти нашого минулого можна в історичній літературі», – зауважив голова журі премії, відомий письменник, директор видавництва «Ярославів Вал» Михайло Слабошпицький.

Переможець отримав медаль та грошовий приз – 50 тисяч гривень.

Як повідомляє Таблоїд Волині, лауреата таємним голосуванням визначало компетентне журі. Для перемоги твору було необхідно, щоб він відповідав основним вимогам – був присвячений історії України, написаний українською та мав великий читацький розголос.

«Я ціную творчість Івана Корсака, і багато з тих речей, які він написав, я теж хотів би написати. Ми навіть по-своєму змагалися, часто звертатися до одних і тих же сюжетів, десь він мене випереджав, десь я його. Часто говорив, що він полегшує мені працю: я хотів написати про Міхала Чайковського, а він написав роман «Отаман Чайка», я хотів написати про Юрія Немирича, він написав роман «Немирів ключ». Не скажу, що ми були друзями, але наші долі часто перетиналися. Мої перші сатиричні твори з’явилися саме в газеті «Народна трибуна», яку редагував Іван Федосійович. Коли Іван Корсак з певних причин відійшов від журналістики і пішов у бізнес, то ніколи не забував, що є культура і її треба підтримувати. Таких бізнесменів-меценатів, як Корсаки, в Україні одиниці. Мені дуже приємно, що маю честь бути першим лауреатом цієї почесної премії», – зазначив Петро Кралюк.

Загалом на конкурс було подано 12 робіт (ще 7 надійшло, коли збіг термін прийому заявок, тож їх автоматично внесуть до списку конкурсантів 2019 року) . З них було обрано чотири (узявши приклад із Нобелівського комітету, конкурсантів не розголошували) – а з цих чотирьох одноголосним рішенням журі й було обрано переможця.

Читайте також