Півночі Рівненщини загрожує підтоплення, якого не було 10 років: скільки сіл у зоні ризику

На півночі Рівненщини опади, що випали у січні-березні, перевищили торішні показники на понад 60 %. 

Це призвело до значного підняття рівня води у магістральних каналах, що у свою чергу спричинило найбільше підняття рівня ґрунтових вод за останні понад 10 років. 

Про це пишуть у Державному агентстві меліорації та рибного господарства. 

- Поки на півдні країни тривають активні заходи з підготовки гідротехнічної інфраструктури до зрошувального періоду – на півночі країни триває боротьба з надлишком води, - пишуть у агентстві. 

Там додають, що станом на кінець березня на річках Прип’ять, Стир, Стохід та Веселуха рівні води вийшли на заплаву, і скоро можуть досягнути критичної відмітки щодо захисних дамб.

Відтак, весняне водопілля на Рівненщині призвело до того, що в зоні ризику підтоплення опинилися 77 населених пунктів у 12 територіальних громадах на півночі області, загалом близько 4900 садиб, понад 121 тис. га сільськогосподарських угідь.

- Періодичність високого водопілля у 10 років дозволила людям забути загрозу шкідливої дії води та необхідність постійного врахування заходів щодо захисту від шкідливої дії вод, особливо на землях підвищеного рівня заболоченості, - зазначають у агентстві. 

Для недопущення підтоплення населених пунктів, сільськогосподарських угідь, об’єктів інфраструктури, забезпечення вчасного початку посівної, Північне міжрайонне управління водного господарства Держрибагентства з початку року задіяло до роботи 72 насосні станції (59 насосних станцій до безперебійної роботи та 13 – до часткової роботи). Об’єм води, відведеної насосними станціями, становить понад 60 млн куб. м.

Наразі ситуація продовжує бути складною, але є контрольованою, зазначають у агентстві. 

Читайте також