По Рівному "розкидали" електросамокати: що відомо про це

У Рівному запустили перший сервіс з шерінгу (спільного використання) електричних самокатів. Новинкою є те, що електросамокати можна залишати в будь-якому місці у межах обласного центру, а тарифікація відбувається похвилинно.

Раніше у нашому місті була представлена лише мережа стаціонарних точок прокату електросамокатів.

Шерінг електросамокатів є досить поширеним у європейських містах, а віднедавна і в Україні. У Рівному першопрохідцями стала компанія «Вжух». Це третє місто, в якому вони запустили сервіс. Раніше були Київ та Луцьк.

Відслідкувати місцезнаходження найближчого самокату можна за допомогою додатку на смартфоні.

Співзасновник компанії «Вжух» Віталій Третяк розповів, що у Рівному наразі триває тестовий режим шерінгу. Хочуть вивчити, наскільки активно цим сервісом користуватимуться рівняни. У разі потреби – збільшуватимуть кількість самокатів на вулицях міста.

– Скористатися послугою може будь-яка особа віком від 14 років, яка має смартфон та банківську картку. Алгоритм дій дуже простий. Відкривши камеру на своєму телефоні, треба відсканувати QR-код, який знаходиться на кермі самокату, завантажити мобільний додаток і прив’язати дані банківської картки. Перші 10 хвилин новим клієнтам є безкоштовними, – розповіли в компанії «Вжух».

Нагадаємо, у День міста Рівного, 28 серпня, підліток на електросамокаті збив дівчину. У компанії розповіли, як намагаються запобігти подібним випадкам.

– Ми продумали такі випадки наперед. По-перше, ми можемо технічно зменшувати швидкість. Ми це вже зробили – максимальна швидкість самоката 20 км/год. Вони рушають плавно, повільно, тобто можна їхати безпечніше. Кожен наш клієнт є застрахований. Здоров’я і безпека – це найголовніше, – додав Віталій Третяк.

Вартість розблокування самоката становить 9 гривень. Кожна хвилина поїздки коштуватиме користувачам 2,5 гривні.

Читайте також