Подружжя на Рівненщині відсудило в "Укрзалізниці" 200 тис за смерть сина під потягом

Рівненський апеляційний суд переглянув апеляційну скаргу "Укрзалізниці", поданої на рішення місцевого суду, яким частково задоволено позов подружжя про відшкодування моральної шкоди за загибель їхнього єдиного 33-річного  сина. 

Про це повідомляють у пресслужбі Рівненського апеляційного суду. 

Як аргумент для скасування оскаржуваного рішення апелянт вказував на ту обставину, що синові позивачів було завдано шкоду внаслідок його непрямого умислу на вчинення протиправних дій, що полягали у порушенні ним Правил дорожнього руху. Велосипедист своїми діями вчинив небезпеку, яка унеможливлювала відвернення негативних наслідків, оскільки машиніст не мав технічної можливості уникнути ДТП, що є непереборною силою.

Апеляційний суд прийшов до висновку про відхилення апеляційної скарги відповідача.

Із матеріалів справи відомо, що трагічна подія сталася у травні 2021 року близько 22-ї години на залізничному переїзді в Радивилові.

Чоловік, попри заборонений сигнал світлофору, сів на велосипед і почав переїжджати колії. Коли вантажний потяг був не більше як за сто метрів, велосипедист впав, тому потрапив під електровоз і загинув.

За фактом настання цієї події було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а 30 червня 2021 року слідчий закрив кримінальне провадження у зв’язку з відсутністю події кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.1 ст. 1172 Цивільного кодексу України (далі — ЦК України), юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов’язків.

З огляду на наведене вище, АТ «Українська залізниця» є відповідальною за шкоду, заподіяну позивачам смертю єдиного сина внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

Залишаючи рішення місцевого суду без змін, апеляційний суд погодився з висновком про те, що 33-річний чоловік загинув через зіткнення із залізничним транспортом. Ця подія завдала позивачам моральної шкоди, пов’язаної із загибеллю рідної людини.

Більше того, відповідач не довів, що шкода була завдана внаслідок умислу потерпілого на настання власної смерті або внаслідок непереборної сили.

Разом з тим, встановлені обставини свідчать про грубу необережність потерпілого, однак це не звільняє відповідача від цивільно-правової відповідальності, а підлягає врахуванню при призначенні суми відшкодування.

Погодилась колегія суддів і з присудженим судом першої інстанції моральним відшкодуванням, яке відповідає вимогам розумності та справедливості, а тому доводи апелянта, який наполягав на відмові позивачам у задоволенні позову, в цій частині є безпідставними.

За повідомленням пресслужба Рівненського апеляційног суду, тепер кожному з батьків мають виплатити по 100 тисяч гривень, натомість вони наполягали на сумі у 250 тисяч гривень. 

Читайте також