Погрози та залякування: рівненські активісти відзняли відео про перевезення деревини для отоплення "Рівнеміськбуду"

22 березня 2018 року, близько 13:00, активістами ВГО «АвтоЄвроСила» які рухаючись дорогою Рівне-Сарни звернули увагу на вантажний автомобіль марки "Камаз" з напівпричепом заповненим деревиною (порода деревини береза), який виїжджав з території Рівненського військового полігону, що знаходиться поблизу с. Любомирка. Про це активісти розповіли в спільноті в Фейсбуці "Авто Євро Сила Рівне".

У повідомленні вони розповідають, так як автомобіль виїзжав з військової частини в активістів з’явився сумнів, що дана деревина вивозиться легально, а також чи має водій всі необхідні документи на деревину та дозвіл для транспортування її до місця призначення.

Сумніви виникли в наслідок частих публікацій в ЗМІ та скарг, що військовим, які проходять підготовку, немає чим опалювати казарми.

Автомобіль призупинився за поворотом на с.Любомирка та висадив пасажира, активісти в нього запитали, чому вивозилась деревина та чи є всі необхідні документи, на що нам відповіли: "Моє діло маленьке, мені сказали загрузити, то я з солдатами загрузив, а куди везеться деревина я не знаю, а документи здається "якісь там є". Подякувавши за інформацію активісти наздогнавши Камаз з викраденим лісом рухались за ним, щоб з'ясувати обставини...

Проїхавши пару кілометрів активісти зупинили працівників патрульної поліції, які патрулювали даний відрізок дороги та повідомили, що мають підозру про те що деревина викрадена та перевозиться без відповідних документів. Працівники патрульної поліції відреагували дуже швидко, і за декілька хвилин вантажний автомобіль з деревиною вже був зупинений для перевірки документів.

Коли водій надав документи на перевірку, то там було вказано, що відвантаження для транспортування деревини було здійснено 15.06.2017 року. У працівники поліції виникла підозра у відповідності цих документів, тому було викликано слідчо-оперативну групу для проведення слідчих дій та оформлення необхідних документів.

Коли у водія запитували звідки ліс, він говорив що із-за Березного, більш конкретно говорити не хотів, про те що слідував з Рівненського військового полігону інспекторам не говорив. 

Коли активісти чекали разом з поліцейськими слідчо-оперативнугрупу, під'їхав один з керівників водія і повідомив, що деревина транспортувалась для котельні ТОВ «Рівнеміськбуд», закуплена не в лісництві, а в людей які працюють в лісі і отримують зарплату деревиною.

Коли приїхала слідчо-оперативна група та перевіривши документи, також виникли сумніви на рахунок дійсності документів. Всі дії, які відбувались активісти фіксували на відеокамеру, керівник водія нервував та постійно з кимось спілкувався по телефону, повідомив про те що ведеться відеозйомка. Завершивши розмову, керівник підійшов до активістів та почав "розказувати", що знімати не можна та ПОГРОЖУВАВ - якщо це все попаде в інтернет, то з вами вже "не так будуть говорити" і вам буде "не дуже добре".

Водій цього керівника пішов переписувати номерні знаки автомобіля активістів, коли в нього запитали що він робить - сказав - "що треба, мені так хоче". В зв'язку з погрозами активісти запитали, чи буде горіти машина, на що він відповів - "ну тіпа того".

Далі, слідчими було викликано одного з працівників Олександріївського лісництва для вимірювання навантаженого лісу, а також щоб він подививсь на документи та дав свої коментарі на рахунок них. Коли було зроблено заміри, виявилося, що згідно з документам має бути приблизно 12 кубів деревини, а по факту 18,3 куба, також в документах було зазначено що довжина частини деревини має бути 1 м.п. по факту частина 2 м.п. 

В наслідок огляду працівником лісництва деревини, було виявлено на 6,2 кубів деревини більше та перевозилась тільки деревина 2 м.п, а деревини 1 м.п не було знайдено. Тобто деревина, яка була виявлена зовсім не відповідала документам які пред'явив водій Камаза - не об’ємом, не розмірами.

Внаслідок чого слідчі ще раз запитали звідки деревина, тут водій Камазу вже згадав Рівненський військовий полігон. Після чого слідчими були оформлені всі необхідні документи, активісти були записані свідками даної події. 

За словами слідчих, вантажний автомобіль з лісом мав бути доставлений на штраф майданчик до районого відділу поліції м. Рівне, та мав бути опломбований до вияснення обставин!!!! 

P.S. Військові мерзнуть в казармах, виконуючи військовий обов'язок - інші в цей час крадуть ліс...
P.S.P.S. Карпати вже лисі...

Читайте також