Поїдає навіть кору: на Рівненщині активізувався небезпечний шкідник

Протягом останніх двох років на території Вараського району швидко поширюється самшитова вогнівка – небезпечний шкідник самшиту. В минулому році гусениці фітофага завдали значної шкоди вічнозеленим насадженням, оскільки поїдають не лише листя, але й кору, що призводить до загибелі рослин. Про це повідомили у ГУ Держпродспоживслужби у Рівненській області.

Незважаючи на періодичне зниження температурного режиму до -20 градусів взимку, самшитова вогнівка успішно перезимувала. Цьогоріч холодна та вітряна весняна погода затримала на два тижні, в порівнянні з минулим роком, вихід з місць зимівлі та початок живлення  шкідника.

Наразі нові пошкодження майже непомітні. Однак, з підвищенням температурного режиму і розвитком гусениць, шкідливість значно посилиться. Щоб вчасно виявити самшитову вогнівку, необхідно постійно оглядати рослини. Гусениці ховаються між молоденькими листочками, які обплетені павутиною. Вони зеленого кольору, з чорною головою та широкими чорними і тонкими білими лініями. Про присутність шкідника свідчить також неприємний специфічний запах, який поширюється від пошкоджених зелених насаджень, а також продукти життєдіяльності  фітофага, які легко помітити на листі та на павутинні.

Не варто зволікати з заходами захисту, якщо ви вирішили врятувати самшит. При цьому слід врахувати, що боротися з шкідником треба буде систематично, адже в наших умовах, в залежності від температурного режиму, може розвиватися 2-3 покоління самшитової вогнівки.

Як захистити рослини?

  • обережно обріжте засохлі та пошкоджені гілки з гусеницями та знищить їх;
  • кущі самшиту добре полийте та підживіть фосфорно-калійними добривами;
  • обробіть насадження хімічними чи біологічними препаратами, які дозволені для роздрібного продажу населенню «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», Обприскувати рослини необхідно ретельно, з усіх боків і всередині куща в безвітряну погоду з 22 до 7 годин ранку. При роботі з пестицидами використовуйте засоби індивідуального захисту та чітко дотримуйтесь регламентів застосування.

Читайте також