Поліетиленові пакети: захист від коронавірусу чи шкода для довкілля

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Кожен з нас неодноразово бачив картину, коли у продуктовому магазині чи супермаркеті продукти харчування розфасовані у поліетиленові пакети. Під час карантину це явище стало ще більш поширеним, адже ніби то запакований у поліетилен продукт «чистіший» і на нього не потрапить коронавірус. Чи справді купувати такі продукти безпечніше? Журналісти редакції Рівне Медіа вирішили розібратись.

Анастасія Мартиненко, zero waste активістка, співзасновниця zero waste компанії OZERO, голова ГО «О.ЗЕРО», розповіла журналістам The Village чи справді одноразові поліетиленові пакети безпечніші під час пандемії, ніж багаторазові.

За її словами, якщо порівнювати одноразову річ із добре вимитою багаторазовою, то друга набагато безпечніша.

«До прикладу, на одноразовому посуді під час виробництва, транспортування, зберігання та використання можуть «оселилися» віруси та патогенні бактерії. Проте у період пандемії під підозру автоматично потрапляють багаторазові предмети. Насправді ж останні наукові дослідження вказують, що коронавірус виживає вдвічі довше на пластиковій поверхні, порівняно з картонною, і майже в сім разів довше, ніж на поверхні з міді. Також пластик небезпечніший за нержавійну сталь. А ще одне дослідження показало, що COVID-19 прожив на пластику протягом 6-9 днів, що є найдовшим терміном для будь-якого типу поверхні», - повідомляє пані Мартиненко.

Довідково: коронавіруси можуть жити на поверхнях до 5 днів. Але заразність вірусу значно знижується вже за 3 години. Конкретні терміни залежать від типу поверхні, температури й вологості навколишнього середовища. 

Анастасія Мартиненко говорить, що проконтролювати хто контактував із Вашою власною торбинкою набагато легше, ніж коли це одноразовий пакет, який перед тим, як потрапив до Вас, пройшов етап виробництва, фасування на заводі та транспортування.

Ми поспілкувалися із представницею першої у Рівному станції сортування сміття Поліною Полюхович

Заходи безпеки, які запроваджує влада, а саме - фасування різних категорій продуктів у пакети та заборону наливати каву та чай у власну чашку, активістка сприймає негативно.

"Можна і одноразовим стаканчиком передати вірус. Так само відносно фруктів, які фасують у поліетиленові мішки. Фрукти все одно хтось брав у руки перед продажем, клав у целофановий мішок. Бактерії можуть бути і на кульку. Це додаткове навантаження на екосистему регіону. Я особисто мию фрукти та овочі завжди із екологічним миючим засобом без запаху. Все одно вимиваю їх у гарячій воді. Тому, якщо б люди проводили такі заходи вдома, то взагалі не обов’язково було б використовувати стільки целофану", - коментує пані Поліна.

За її словами, за період карантину, кількість сміття, яке приносять на станцію не збільшилось. Це може означати, що та кількість поліетилену викидається у загальні смітники і осідає на полігонах та звалищах. Вирішувати Вам, чи рівноцінний "сумнівний" захист від коронавірусу шляхом фасування продуктів у пакети, тій шкоді, яку ми приносимо середовищу.

Читайте також