Поліська "кукушка" замовкне назавжди? Що відповіла "Укрзалізниця" на запит

Департамент приміських пасажирських перевезень АТ «Укрзалізниця» дав відповідь на запит «Володимирецького вісника» щодо діяльності вузькоколійки Антонівка-Зарічне. Разом із тим з власних джерел днями стало відомо про вивільнення працівників обслуговування дільниці Антонівка-Зарічне.

З 18 березня 2020 року рух на приміському маршруті вузької колії «Антонівка-Зарічне» зупинили через карантин.

За цей час лише пару разів вдалось ентузіастам запустити потяг на умовах оренди. Води багато збігло з того часу. Багато написано текстів листів, запитів, статей та дописів у соцмережах.

З тої пори вже й адмінреформа минула – район укрупнили і Зарічненщині нині треба до райцентру у Вараш добиратись або до райдержадміністрації – у Володимирець. Лишнє казати, що зручності доїзду – нуль. Прямих доріг нема, околяса – кілька годин по місцевих трасах. Туристи-іноземці, попри бажання, не мають змоги приїхати, а українські турфірми ще сподіваються на повернення «кукушки».

Проте власник вузькоколійки – Укрзалізниця – не бачить перспектив у продовженні діяльності «Поліського трамваю» на пасажироперевезенні. Чим мотивують зупинку?

Що кажуть  в "Укрзалізниці"

Основне зі свіжих відповідей журналістам від Департаменту приміських пасажирських перевезень АТ «Укрзалізниця» від 12.11.2021 року за підписом директора О. Болдова:

«…З 18.03.2020 рух приміських поїздів було призупинено. Зважаючи на вимоги та особливості роботи в умовах карантинних обмежень, що потребують посиленого контролю за дотриманням санітарно-епідемічних норм, регіональна філія «Львівська залізниця» (далі – Філія) поступово відновлює рух приміських поїздів у регіонах. При цьому магістраль першочергово забезпечує можливість доїзду пасажирів на роботу, навчання, у справах та зворотно до обласних центрів та інших великих міст.

Можливість повноцінного відновлення приміського руху, в тому числі на вузькоколійній дільниці Антонівка – Зарічне, буде розглядатися після завершення карантинних обмежень, з урахуванням матеріально-технічних можливостей Філії.

Сума експлуатаційних витрат Філії, пов’язаних із організацією пасажирського руху на вузькоколійній дільниці Антонівка – Зарічне, у 2019 році сягнула 22 млн. 741 тис. грн., а доходи магістралі від цієї роботи склали заледве 258 тис. грн. Отже, за рік експлуатації цієї дільниці Філія зазнала збитків на суму майже 22 млн. 500 тис. грн. До березня 2018 року електрожезлова система і системи зв’язку повноцінно діяли на всій протяжності дільниці, проте неодноразові крадіжки матеріалів фактично вивели з ладу понад 50 км повітряної лінії зв’язку.

Сьогодні на території України база для ремонту необхідних вузлів, агрегатів і запчастини для цього рухомого складу відсутні. Термінової заміни потребують понад 40% дерев’яних шпал та понад 50% стрілочних переводів.

Зазначимо, що кошти, які можна скерувати на придбання нового або ремонт наявного рухомого складу та інфраструктури, Філія змушена витрачати на сплату земельного податку. Наприклад, у місцеві бюджети сільських та селищних рад населених пунктів, що розташовані вздовж вузькоколійки Антонівка – Зарічне, в 2019 році Філія сплатила сукупно майже 440 тис. грн. податку на землю, близько 353 тис. грн. земельного податку нараховано у 2020 році.

Філія впродовж кількох попередніх років неодноразово намагалася налагодити діалог та конструктивну співпрацю з усіма зацікавленими сторонами, зокрема органами місцевого самоврядування різних рівнів, з метою вирішення проблеми подальшого функціонування вузькоколійної дільниці Антонівка – Зарічне.

Зокрема в листуванні з органами місцевого самоврядування Філія пропонувала визначити шляхи подальшої експлуатації дільниці та джерела фінансування її діяльності. Серед варіантів – передача на баланс органів місцевої влади, впровадження механізму відшкодування збитків, ініціювання залучення комерційних структур для реалізації альтернативних інвестиційних проектів, впровадження яких враховувало б інтереси всіх сторін тощо.

Проте жодних предметних домовленостей щодо її подальшої експлуатації поки що досягти не вдалося».

 

Читайте також