Поліссю загрожує екологічна катастрофа

Фото - The Guardian

Влітку минулого року розпочали будівництво судноплавного маршруту Е-40. За планом він має з’єднати Чорне та Балтійське моря. Основі роботи мають виконати на території білоруського Полісся, однак наслідки можуть відчути мешканці Рівненщини та прилеглих територій. Про це інформує Media-Polesye з посиланням на The Guardian.

У червні почалися роботи з будівництва водного шляху на ділянці річки Прип'ять - у двох з половиною кілометрах від четвертого реактора Чорнобильської АЕС. Французька асоціація Acro провела дослідження і повідомила, що будівництво даної водної траси буде мати радіологічний вплив. Вчені побоюються, що радіоактивний мул забруднить питну воду для мільйонів людей в Україні.

Згідно плану, судноплавний маршрут довжиною понад 2000 кілометрів сполучить Чорне море з Балтикою. Водний шлях пролягатиме від Гданська в Польщі до Херсона в Україні і пройде по п'яти річках - Віслі, Бугу, Піні, Прип'яті і Дніпру - недалеко від великих міст регіону, включаючи Пінськ, який знаходиться за 30 кілометрів від кордону з Рівненською областю.

Будівництво водного шляху E40 передбачає об'єднання річок і каналів в основному шляхом поглиблення існуючих і будівництва нових об'єктів. Велика його частина вже придатна для судноплавства, проте для відрізка між Варшавою і Брестом потрібна прокладка нового каналу, повідомляється на сайті білоруських досліджень.

Читайте також