Поліцейське казино

 «Радикальний» промах

Про війну Радикальної партії проти Сергія Максимова відомо давно. Їх депутати з екранів місцевих телеканалів розповідали, м’яко кажучи, не дуже хороші речі про тодішнього керівника поліції Рівненщини. Вони стверджували, нібито, Максимов причетний до якихось незаконних дій та мало не контролює усі «бурштинові» потоки Полісся.

Через постійне нагнітання ситуації у Києві прийняли рішення вивести з «гри» Сергія Максимова. Мова йшла не про шкоду його репутації чи поліції загалом, а про тінь, яка падала на міністра МВС Арсена Авакова.

Для «Народного фронту» це було не дуже добре, адже перед призначенням Максимова саме вони підтримували його кандидатуру. Аваков вирішив не чекати, поки протистояння зі слів перейде у силову площину, тому й вирішив його знівелювати.

Нещодавно на Рівненщині була розгорнута операція по боротьбі з «бурштиновою мафією». Було проведено 123 обшуки та затримані через підозру в організації злочинної схеми перший заступник прокурора області Андрій Боровик, керівник прокуратури Сарн, працівники СБУ, колишні та теперішні працівники поліції. Якби на Максимова дійсно був би якийсь «бурштиновий» компромат, то всі б про це дізналися. Тим не менш, його у Києві призначили на посаду радника голови департаменту забезпечення діяльності голови Національної поліції.

Відтак усі слова «радикалів» стали порожнім звуком, а Сергій Максимов ще й у суді зумів довести, що права рука Ляшка (Андрій Лозовий – прим.ред.) збрехав, коли називав його «Бурштиновим королем», натякаючи на причетність до незаконного промислу.

Відтерміноване підвищення

Заміну Максимову потрібно було шукати швидко. Враховуючи специфіку нашої області, це було зробити не так просто. До того ж, не всі начальники з інших областей хочуть сюди їхати. Всім зрозуміло, що проблему з незаконним видобутком бурштину політики вирішувати не будуть. В їх інтересах лише мати із цього зиск. Тому, коли поліцейські чують крики громадськості, що їм треба протидіяти розкраданню «сонячного» камінням, то перебувають в легкому ступорі. Вони розуміють, що насправді на них будуть лише спускати усіх собак та прикриватися, як ширмою.

Адже поліція має боротися із злочинністю, а не оберігати мінерали. Для цього в Україні є екологічна інспекція та навіть екологічна прокуратура. Але як доходить до діла, то всі вони умивають руки.



Насправді Сергія Князєва уже давно чекали у Києві. Але через політичну боротьбу він був змушений по дорозі від Закарпаття - до Києва ненадовго заїхати на Рівненщину. І бути тут доти, доки ситуація не внормується. Виконавши завдання, Князєв очолив департамент карного розшуку Національної поліції України.

Качка для преси

У Києві до останнього дня тримають в таємниці свої кадрові рішення. Адже через надмірну заполітизованість може зірватися призначення будь-якого начальника. Тому повідомлення газети «Рівне вечірнє» про те, що Іван Катеренчук очолить поліцію Рівненщини, було неправдивим. Насправді, Валерій Присяжнюк був єдиним кандидатом на цю посаду.



Розглядалися ще варіанти із рівненськими заступниками Олександром Панасюком і Валерієм Самчуком. Ще одним реальним кандидатом був начальник управління кримінальної поліції Львівської області Сергій Богданов.

Самого Присяжнюка знають, як мудрого менеджера, який ніколи не буде рубати з плеча. Він обережний у своєму спілкуванні з пресою та відкритий (на скільки це можливо) для громадськості.

Єдиною «гострою» його заявою під час брифінгу стала обіцянка повернути придані сили Нацгвардії до оперативного штабу в Сарни, який (в міру своїх сил) бореться із незаконним видобутком бурштину.

А першим його наказом став посил до особового складу - не напиватися на свята.

«Він попросив, щоб усі працівники обласного управління були готові, що він може зателефонувати до них у свято з проханням вийти на службу», - розповідає один із працівників поліції.

Ось так легко і невимушено «Народний фронт» скинув із себе усі звинувачення «радикалів». Останнім не допомогли навіть можливі проплачені сюжети на телебаченні та публікації у пресі. Всі свої проблеми на Рівненщині Аваков вирішив тихо і без Ляшка.

Богдан СЛОНЕЦЬ

Юридичний супровід здійснюється медіа юристами Адвокатського бюро «Щербяк і партнери»: м. Рівне, вул. Петра Могили, 22б, моб.: (097) 97-67-507, тел.: (0362) 45-45-62.

Фото: Дмитро Ліньков, поліція Рівненщини

Читайте також