Пологи у Рівному після реформи: що варто знати майбутнім мамам

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Фахівці НСЗУ Національна служба здоров'я України відповіли на найпоширеніші питання серед поріль - про вартість пологів, домовленості із лікарем і не тільки.  

Можна обирати пологовий будинок, в якому народжувати?

Так. Породілля має право на вільний вибір пологового будинку, незалежно від місця реєстрації та фактичного проживання. При цьому, жодних благодійних внесків та пакетів з медикаментами. На пологи потрібно брати лише речі індивідуального користування для себе та малюка на час перебування у лікарні.

НСЗУ заплатить за вибір лікаря, з яким народжувати?

Ні. Особисті домовленості пацієнтки з певним лікарем знаходяться поза межами програми медичних гарантій і не передбачені в пакеті послуг «Медична допомога при пологах». Заклади охорони здоров’я отримуватимуть від НСЗУ оплату за кожні пологи у розмірі 8 136 грн. В цей тариф входить медична допомогу при пологах з черговою акушерською бригадою. І не входить індивідуальний вибір лікаря.

 Пацієнтка може обирати лікаря, з яким народжувати?

Так. Якщо жінка хоче вибрати конкретного лікаря, лікарня може встановити за це окрему плату, яка піде офіційно в касу. Таким чином, ці гроші йтимуть на розвиток всієї лікарні і на оплату праці всіх членів команди.
НСЗУ рекомендує оплачувати додаткові послуги офіційно, через касу закладу.

Чому НСЗУ платить саме за пологи з черговою бригадою?

Міжнародні практики не рекомендують домовлятися з певним лікарем про пологи. Це зумовлено тим, що графік роботи з чергуванням передбачає, що медичний персонал має достатній час на відпочинок. А от нестача відпочинку та втома є найпоширенішими причинами лікарських помилок. Якщо обраний вами лікар повертається на пологи додатково після роботи - це створює певні ризики для породіллі.

Які послуги відносяться до платних?

Послуги з покращеного сервісу такі, як палата підвищеного комфорту, покращене харчування, а також додаткові послуги за бажанням відноситься до категорії платних послуг. Ці послуги потрібно сплатити офіційно через касу медичного закладу.

 

Які послуги безоплатні для породіллі, можна прочитати тут: https://bit.ly/2Zyst6i.

Читайте також