Понад 10 священників з Рівненщини викличуть на допит в СБУ

фото - Фейсбук

У середу священиків Рівненської та Сарненської єпархій УПЦ Московського патріархату викликають на допит в СБУ, пише UA: Рівне.

Про це свідчать фотографії повісток, які виклали на офіційному сайті УПЦ (МП).

Офіційно УСБУ в Рівненській області поки що це не коментує. Речниця управління Інна Ілючок в розмові з журналістом UA: Рівне сказала, що поки що керівництво та слідчий не дали на це дозвіл. Втім, можливо, упродовж дня ситуація зміниться.

Джерело в УСБУ повідомило, що викликають 12-х священиків, а не 20, як пишуть деякі ЗМІ та офіційний сайт УПЦ (МП). Священики, додало джерело, проходитимуть у якості свідків у кримінальному провадженні, що стосується міжконфесійних суперечок.

- Ми можемо тільки здогадуватись. Точно щось знатимемо, коли вже священики там побувають,— прокоментував телефоном речник Рівненської єпархії ігумен Герман Кулакевич.

Більш детальний коментар ігумен Герман, як він сам зазначив, зможе дати після розмови з митрополитом Варфоломієм. Він також додав, що це також може бути і відмова від коментаря.

Згідно із номером кримінального провадження, який зазначений на викладених на сайті УПЦ повістках, мова йде про розслідування злочинів за двома статтями:

- Державна зрада 
(Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України,- карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років.)

- Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії 
(Умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності або образа почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, - караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.)

В ухвалах міського суду ще від 2-го лютого цього року йдеться, зокрема: 
- "Із матеріалів клопотання вбачається, що невстановлені слідством особи з числа мешканців Рівненської області надають допомогу представникам російських засобів масової інформації у проведенні підривної діяльності на шкоду інформаційній безпеці України. Крім того, в рамках цього ж провадження досліджуються факти вчинення невстановленими слідством особами на території Рівненської області дій, спрямованих на розпалювання релігійної ворожнечі або образу почуттів громадян у зв'язку із їх релігійними переконаннями."
- "У ході досудового розслідування встановлено причетність до вищевказаної протиправної діяльності громадянина України, який, діючи спільно з іншими особами, використовує духовенство та парафіян УПЦ для свідомого провокування міжконфесійних конфліктів, організації в області масових заворушень на релігійному ґрунті, перешкоджання здійсненню релігійних обрядів представниками інших конфесій. Після цього вказані події за безпосередньої участі та з умислу останнього у спотвореному вигляді висвітлюються представниками російських ЗМІ з метою дискредитації української влади на міжнародній арені.
Крім того, з матеріалів провадження вбачається, що за надання допомоги представникам російських ЗМІ у проведенні підривної діяльності на шкоду інформаційній безпеці України останній отримує від невстановлених на даний час осіб грошові кошти на банківські картки ПАТ ОСОБА_2 Аваль, які знаходяться у його користуванні, а саме з такими номерами: 4239 2220 0071 3045, 4238 4300 0196 7384".

Читайте також