Поради дачникам: які рослини люблять тінь

Фото - ілюстративне

Овочі

Сонячне світло потрібне будь-якого овочу, в абсолютній тіні, та ще в холодному кліматі вони не виростуть. Але якщо сонячні промені будуть потрапляти на ділянку тільки якийсь час, навіть крізь листя, для деяких видів овочів цього буде цілком достатньо, але тінь не повинна бути постійною.

Пряні трави і зелень повинні бути на сонці всього три години на день.

Петрушка, кріп, буряк, спаржа, бруква і селера вимагають всього чотири години сонячного світла в день.

Всі види капусти (пекінська, брюссельська, брокколі), а також цибуля, часник повинні перебувати під сонцем п'ять годин на день.

Всі ці культури спокійно можна розміщувати в тіні чагарників і дерев. Забезпечте цим овочам регулярну прополку, висадіть їх рядами в напрямку сходу - заходу, щоб вони отримали максимальну кількість розсіяного сонячного світла навіть в тіні. Непогані врожаї в тіні дає лісова суниця.

Але все-таки варто дивитися по вашому регіону, якщо у вас і так похмуро і прохолодно прекрасно себе почувають в затінених місцях під фруктовими деревами боби, квасоля, горох (часто його висаджують для збагачення грунту азотом). Пряні, медоносні трави меліси, м'яти, тархуна, декоративного полину часто висаджують спеціально для запилення і захисту плодових дерев від плодожерки або відлякування слимаків в заростях смородини.

Ягідні чагарники

Під кронами дерев, але не дуже густими, непогано почуває себе агрус. Великоплідні сорти агрусу небажано садити в тіні: ягоди дрібнішають. Не слід висаджувати агрус в низині, при високій вологості грунту рослина уражується борошнистою росою та іншими хворобами.

Малина добре плодоносить і розростається в тінистих місцях, тому її можна садити поблизу зборів і стін. Шипшина і смородина можуть непогано зростати під деревами і в яскравого освітлення не потребують.

Квіти

Посадити і виростити гарний газон на ділянці, куди потрапляє мало сонячного світла, важко. Трава буде слабка і рідкісна. Краще віддати перевагу багатолітникам, оскільки однорічні рослини погано розвиваються в тіні і втрачають свою декоративність

Наприклад, добре приживуться аквілегія, астра багаторічна, бадан, багаторічна герань, оман, ірис, кислиця, конюшина, дзвіночок лісовий, купальниця, конвалія, перстач, люпин, лілейник, медунка, молодило, незабудка, півонія, примула, папороті, резеда, фіалка , флокс волотистий і шилоподібний, цикламен, глуха кропива.

Існують грунтоопокривні багаторічники, які створять у вас на дачі щільний зелений килим, - наприклад, барвінок, конвалія. З однорічних і дворічних квітів можна садити в тіні агератум, адоніс літній, братки, чорнобривці прямостоячі, рожу, маргаритки, незабудку, тютюн запашний, лобелію, Лунар, Лобулярія морську, мімуліс, матіоли дворогу, немезію, матрікарію, наперстянку, настурції, цинерарію . Модні тіньовитривалі літники - гібридний бальзамін і бегонію.

Читайте також