Поради для рівнян: як уберегти слух?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я  вже до 2050 року кількість людей з вадами слуху може зрости майже удвічі, зазначають у МОЗ.

ЧОМУ ВІДБУВАЄТЬСЯ ВТРАТА СЛУХУ

Проблеми зі слухом можуть виникнути впродовж життя, навіть якщо раніше ви добре чули. Причинами втрати слуху можуть стати ускладнення деяких інфекційних хвороб, хронічні вушні інфекції, травми вуха, голови, надмірний шум, прийом певних лікарських засобів та старіння.

Водночас проблеми зі слухом можуть бути не лише набутими, а й вродженими, а також виникати  через ускладнення під час пологів або вагітності. Наприклад, у малюка можуть виникнути проблеми зі слухом, якщо жінка під час вагітності хворіла на краснуху, сифіліс та деякі інші інфекційні захворювання. Часто причиною втрати слуху у дітей є ускладнення при пологах: асфіксія при народженні, низька маса тіла дитини, ранні або передчасні пологи, неонатальна жовтяниця. Також прийом ототоксичних лікарських засобів вагітною жінкою або дітьми грудного віку може призвести до вад слуху.

Втрата слуху може бути легкою, помірною, важкою та глибокою. Найважчою формою втрати слуху є глухота. В такому випадку люди чують дуже мало або не чують взагалі.

Проблеми зі слухом можуть розвиватися як в одному, так і в обох вухах. 

ПРОФІЛАКТИКА ВАД СЛУХУ

60% випадків втрати слуху серед дітей у віці до 15 років можна було уникнути, адже їхні причини піддаються профілактиці. 

Майже третина усіх випадків погіршення слуху у дітей (31%) викликані інфекційними захворюваннями - свинкою, кором, краснухою тощо. Цих інфекцій можна уникнути, зробивши щеплення.

Як зберегти слух:

  • Вакцинуйте дітей згідно з календарем профілактичних щеплень. До національного Календаря входять щеплення від кору, краснухи та свинки - інфекційних захворювань, що можуть призвести до проблем зі слухом. 
  • Приймайте лікарські засоби, які можуть впливати на слух,  лише за призначенням та під контролем лікаря, якщо така необхідність має перевагу над можливими ускладненнями.
  • Обстежуйтеся у лікаря самі та обстежуйте дітей. Це допоможе вчасно виявити захворювання, наприклад, отит, та швидко отримати необхідну допомогу.
  • Не слухайте дуже гучно музику протягом тривалого періоду часу, на концертах не стійте близько до джерела шуму, наприклад, біля динаміків, робіть паузи, якщо знаходитесь в шумному місці.
  • Уникайте негативного впливу гучних звуків та шуму від обладнання на робочих місцях. Для цього використовуйте спеціальні вкладки для вух.
  • Негайно зверніться до лікаря, якщо відчуваєте, що слух погіршився. 

До профілактики вад зі слухом також відносяться:

  • Дотримання правил гігієни, рання діагностика та лікування інфекційних захворювань.
  • Рання діагностика вад слуху у новонароджених дітей, які належать до групи високого ризику. Це дозволить в разі необхідності призначити належне лікування.

Перевірити свій слух можна самостійно. Наприклад, завдяки  додатку від ВООЗ. Але в будь-якому разі, якщо відчуваєте, що слух погіршується - негайно зверніться до лікаря.

 

Читайте також