Поради психолога: як провести карантин з користю

Більшість українців, самі чи зі своїми родинами, наразі знаходяться на карантині. А це значить, що вони майже сто відсотків свого часу проводять вдома, обмежені у просторі та виборі занять. Люди, на певний час, позбавлені своїх звичних справ і розваг, і багатьох це пригнічує.

Найперше, що потрібно зробити – це прийняти ситуацію. Зрозуміти, що наразі буде тільки так і не інакше. І що саме від кожного з нас, від нашої відповідальності, залежить, коли  ж ці обмеження припиняться. Так радить поступити офіцер-психолог 2 Галицької бригади Нацгвардії України Олександр Федчук.

Олександр впевнений, що у цій ситуації потрібно шукати позитивні моменти і саме тоді, карантин пройде легко і з користю"

  • "Перше, що потрібно зробити - це зрозуміти, що під час карантину, без завад, можна переосмислити своє відношення до життя, перерозподілити життєві цілі і, що найголовніше, налагодити стосунки з близькими, приділити їм максимум часу. Можливо комусь цей час потрібен щоб відновити сімейні стосунки, знайти спільну мову. 
  • Гарна можливість зрозуміти, що ми не половинки один одного, а дві особистості. У кожного з нас своє світосприйняття, своя картина світу, свої бачення і бажання. І саме тоді, коли ми на одинці з іншою людиною, ми можемо поділитись своїми баченнями, розділити свої мрії з близькою людиною.
  • Дуже корисним було б скласти кризовий план. Наразі багато людей переживають через те, що у них обмежились джерела доходів. Це звісно додає хвилювань і вибиває з колії. Тому разом з дружиною потрібно розписати ваші витрати, що потрібно купувати в першу чергу, а що може і зачекати. Резервний запас лишати на непередбачувані витрати.
  • Карантин – прекрасна можливість саморозвитку. Наразі дуже багато он-лайн курсів стали безкоштовними, таким чином спікери намагаються привабити аудиторію, яка була б з ними і після карантину. Цією можливістю потрібно користуватись. Хотіли почати вивчати іноземну мову? Чи опановувати сферу IT? Якраз добре починати. Ще одним моментом позитивним є те, що ви можете це робити разом зі своїми близькими. Потім Буде і про що поговорити, і разом повчитись.
  • Дотримуйтесь особистого простору, поважайте його і не порушуйте. Кожному з нас, час від часу, потрібно побути наодинці з самим собою. 
  • Поруч з нами на карантині є ще й діти. Це додаткове навантаження, адже ми з ними робимо уроки, граємось і приділяємо багато уваги. Важливо створити і для них план на день. Чітко розподілити обов’язки, час для навчання, особистих потреб, відпочинку. Саме час дізнатись про усі мрії своїх дітей, їхні бажання. За цим усім не варто забувати і про себе. Час для батьків і час для дітей – це два різні часи.
  • І, що на мій погляд, є надзвичайно важливим у сучасному світі – це дотримуватись інформаційної гігієни. Черпайте інформацію з офіційних джерел, менше проводьте часу в соціальних мережах, де надзвичайно багато «диванних спеціалістів». Тримайте руку на пульсі інформаційного простору світу – але з розумом".

Тільки разом, підтримуючи один одного, ми вийдемо після карантину на вулиці урівноваженими та психологічного здоровими.

За інформацією офіцера групи інформації і комунікації військової частини 3002 Новікової Аліни

 

Читайте також