Посадка часнику на зиму - всі тонкощі саджання зубками

Не секрет, що головні умови для отримання багатого врожаю озимого часнику - в правильному визначенні місця під посадку і дотриманні технології підготовки грядки. Розповідаємо, як садити часник восени.

Терміни посадки озимого часнику 

Коли садити часник під зиму, залежить в першу чергу від планованої глибини посадки. 
 

  1. Посадка часнику під зиму на глибину 3-5 см. Найчастіше часник заглиблюють на 3-5 см. У цьому випадку посадку проводять за 2-3 тижні до перших заморозків. В середній смузі цей період зазвичай доводиться на 20-е числа вересня - 10-е числа жовтня. У більш теплих регіонах з м'яким кліматом це листопад. 
  2. Посадка озимого часнику на глибину 10-15 см. Багато городників воліють садити часник на велику глибину, при такому способі він краще вкорінюється і простіше переносить зимові морози. Коли ж садити озимий часник при поглибленої посадці? У середній смузі - вже з останньої декади серпня до другої декади жовтня. 

Вибір місця для грядки під озимий часник 

Знайдіть на своїй ділянці найбільш родючий грунт з нормальною або зниженою кислотністю. Саме в цьому місці і варто посадити часник. Грядку зробіть на сонячній стороні, розташувавши її з півночі на південь.

Як підготувати грядку під озимий часник? 

Підготовка до висадки зимового часнику починається заздалегідь. 
 

  • Готуємо грунт для часнику. В кінці серпня - початку вересня необхідно удобрити грунт: на кожен кв.м площі вносять 10 кг перегною, 1 стакан мела і 2 склянки золи, додають 2 ст.л. сульфату калію і 1 ст.л. суперфосфату. Рівномірно розподіливши на грунті все компоненти, її потрібно скопати. Глибина копання повинна становити не менше 20 см. 
  • Формуємо грядку. Ідеальна грядка для озимого часнику буде шириною до 1 м і висотою до 25 см. 
  • Даємо час на злягання ґрунту. Далі грядку залишають у спокої, поки грунт не осів після перекопування. Якщо опадів у вересні випадає небагато, то для кращої усадки можна кілька разів полити приготовлену грядку водою.
  • Обробляємо грунт. З метою профілактики захворювань часнику обробіть землю 1% -ним розчином мідного купоросу (1 ст.л. речовини розвести в 10 л води). Отриманим розчином за допомогою лійки пролийте всю площу грядки. Потім прикрийте її плівкою. 

Напередодні висадки часнику порозсипайте на поверхні грядки сечовину з розрахунку 10-20 г на кв.м і полийте грунт водою.

Читайте також