Поставили жінку на ноги: рівненські та німецькі медики провели унікальну операцію

У Рівному медики разом із німецьким професором провели унікальну операцію 64-річній жінці, яка мала перелом хребця. 

Як повідомляє ТСН, жінка довго зволікала зі зверненням до медиків, доки від хребця не залишилась тонка пластина. Під час операції жінці замінили травмований хребець титановою конструкцією, але замість великого розрізу у ділянці грудної клітки зробили лише кілька невеликих. 

У операції рівненським лікарям допомагав німецький професор Евальд Герінг. Каже, що у Німеччині подібні операції практикують уже понад 25 років. Рівненські ж лікарі готувались до неї майже три роки. 

Після операції пані Людмила уже бадьоро відповідає на питання. Перед тим же думала, що взагалі не зможе стати на ноги через зламаний хребет. 

- Обрізала вдома виноград і впала з триметрової висоти. Через півроку мене чекав інвалідний візок, - говорить пацієнтка. 

Жінка спочатку думала, що забила спину та не уявляла, наскільки серйозною є травма. Коли звернулась до лікарів, то була приголомшена вердиктом - замість хребця залишилась лише тонка пластина. 

У жінки виявили так звану хворобу Кюммеля. Щоб уникнути інвалідного візка, їй треба було встановити титанову пластину. Проведена у Рівному операція не лише залишає менші рубці, але й менше травматизму на легені та аорту та пришвидшує реабілітацію. 

Німецький професор зазначає, що  невдовзі рівненські лікарі уже самі зможуть вправно проводити такі операції. Тим часом пацієнтка уже наступного дня після операції встала на ноги. 

Читайте також