Правила від провідника потяга, які повинен знати кожен рівнянин

http://interesno.rv.ua/

Чи можна заощадити на постільній білизні, куди покласти швидкопсуючі продукти і чи варто брати з собою ліки. Ми представляємо поради рівнянам-мандрівникам від провідника поїзда.

Дмитро Соловянчук, який пропрацював кілька років провідником пасажирського поїзда, поділився з Цікаве Рівне секретами безпечних і комфортних подорожей.

Правила, які потрібно знати

1. Ніхто не хоче запам’ятовувати, що максимальна вага багажу – 36 кг на один квиток в плацкарті, а сума трьох вимірів не повинна перевищувати 180 см. Ні ж, треба обов’язково увійти з 19 сумками, тому що «так я їх розкладу як-небудь ».

2. Якщо ви думаєте, що про куріння в туалеті ніхто не дізнається, – ви помиляєтеся. Вентиляція вагону влаштована таким чином, що з тамбура, туалету та косого коридору все повітря тягнеться в купе провідника. На спійманих курців заводиться інформаційний лист. Вейпери – це окрема історія. Вейпити в вагоні не можна, як і палити, але знаходяться розумники, які «це пар, а не дим, я ж не курю».

3. Скільки б попереджень ні писали, люди все одно кидають папір в біотуалет. Ви псуєте життя самі собі: такий туалет не лагодиться в дорозі. І так через одного пасажира страждає весь вагон. До речі, туалетом під час санітарних зон користуватися можна, але тільки якщо вам треба вмитися, почистити зуби або поголитися. Однак, якщо приспічило дитині, відмовляти не мають права, але в такому випадку не можна натискати педаль змиву.

4. Якщо ви вирішили заощадити і не купувати постільну білизну, ваша доля – лежати на полиці або гуляти по вагону, тому що матрацом без білизни користуватися не можна.

5. А ось і страшна таємниця всієї «Укрзалізниці»: ви можете не здавати постільну білизну провіднику, коли виходите на своїй станції. І провідник не може вас змусити віднести йому комплект білизни.

6. Провідникові заборонено випускати людей на зупинках поїзда протяжністю менше п’яти хвилин. Поставтеся з розумінням. Не потрібно ось цього «так я швидко покурити». Це питання безпеки, так що потерпіть

7. Пити в поїздах горілку можна! Але не переборщувати. Пасажира, який здасться провіднику занадто п’яним, можуть висадити. Він також має право в принципі не пускати пасажира в вагон, якщо, на думку провідника, той надто п’яний або поводиться неадекватно. Якби він мав навіть найдорожчий квиток на найкрутіше місце.

Техніка безпеки, яку потрібно дотримуватися

8. Заради всього святого, не заряджайте гаджети від розеток в вагонах! Найчастіше проводка в поїздах так собі, і якщо від iPhone не вийде з ладу вся електрика в вагоні, то батарею собі ви точно зіпсуєте. Зовнішній акумулятор – наше все! Хоча, справедливості заради варто сказати, що iPhone – ще не так страшно. Ось коли вставляють подовжувач в подовжувач, а в нього кілька ноутбуків – це вже небезпечно. Провідники таке зазвичай припиняють.

9. Якщо вагон загорівся на швидкості, він згорить за п’ять хвилин. Дотримуйтесь протипожежної безпеки.

10. У вагоні поїзда завжди є аптечка. У ній знаходяться бинти, марля, пластир, рукавички, йод, але немає ліків. Тому завжди перед поїздкою перевірте, чи взяли ви всі необхідні вам таблетки, і не шкодуйте на це грошей.

11. Провідник зобов’язаний надати першу допомогу пасажирові, якому стало погано. Цьому їх спеціально навчають, так що не соромтеся просити. На найближчій великій станції в вагон вже прийдуть лікарі і проведуть професійний огляд.

12. Провідник повинен зривати стоп-кран тільки в разі загрози життю пасажирів. У всіх інших випадках накладається штраф . І навіть хвилинний простий поїзда на шляхах обходиться в копієчку.

13. На верхній полиці спати безпечно. Щоб з неї впасти, треба дуже захотіти. Для дітей попросіть у провідника страхувальні ремені і підійміть спеціальний залізний обмежувач на краю полки.

14. Техніка безпеки – не порожній звук. Хоч за цим і стежать, але щороку відбуваються нещасні випадки як з пасажирами, так і з провідниками. Тому будьте обережні і слухайте провідника. Всі інструкції на залізниці написані кров’ю.

Комфорт, який ми заслужили

15. Третє і п’яте купе – аварійні виходи, вікна там не відкриваються. Тому влітку там нестерпно жарко, і нічого не зробиш, якщо немає кондиціонера. Враховуйте це, якщо зібралися їхати далеко.

16. Кондиціонер в вагоні пов’язаний з генератором, який починає працювати тільки тоді, коли поїзд набирає швидкість більше 30 км /год. Саме тому поїздка зі швидкістю 30-35 км / год. і зупинками, перетворюється на пекло. Взагалі, в питанні кондиціонера провідник завжди на стороні пасажирів. Вони такі ж люди, які їдуть в тих же умовах, що і ви. Якщо провідник каже, що кондиціонер не працює, то він не бреше.

17. У нових вагонах у провідника є маленький холодильник. В ньому провідники зобов’язані возити дитяче харчування, якщо попросять, але можна домовитися покласти туди щось ще. А ось в старих вагонах в двох тамбурах є кишені для зберігання вугілля. Там температура нижче, ніж по всьому поїзді. Якщо ви везете, наприклад, рибу, можна також домовитися з провідником.

18. В боковушках біля туалету є перевага, яке перекриває всі недоліки, – ви завжди перший в туалет вранці.

19. На деяких поїздах є послуга – душ в штабному вагоні. Ціну та взагалі можливість використання дізнавайтесь в провідника.

20. І найголовніше: провідники – такі ж люди, як і пасажири. Якщо ви до них поставитеся по-людськи, то і поїздка ваша стане більш комфортною.

Читайте також