Представники управління Держпраці Рівненщини шукали нелегальних працівників у Костополі

Кожен четвертий з опитаних у Костополі працює нелегально - попередні дані інформаційно-роз’яснювального рейду Управління Держпраці

На Рівненщині триває інформаційно-роз’яснювальна кампанія, покликана переконати роботодавців і найманих працівників у перевагах легальної праці. Цього разу фахівці Управління Держпраці у Рівненській області побували у місті Костопіль. Увагу зосередили на ризикових в контексті нелегальної зайнятості сферах, зокрема, торгівлі, громадському харчуванні, побутовому обслуговуванні. Так, чотири групи інспекторів охопили 62 суб’єкти підприємницької діяльності – фізичні особи та підприємства. Фахівці Управління Держпраці вручили пам’ятки про переваги легального працевлаштування, роз’яснили норми трудового законодавства для найманих працівників, які перебували на робочих місцях, та роботодавців. Спілкуючись з працівниками одного з кафе, начальник Управління Юрій Наконечний зауважив, що неоформлені трудові відносини позбавляють гарантій: відпустки, лікарняного, стажу тощо. Також у ході кампанії інспектори провели попередній моніторинг зайнятості. Згідно з наданою роботодавцями і найманими працівниками інформацією, у 15 підприємців працюють особи без оформлення трудових відносин. Попередньо виявлено й інші порушення трудового законодавства.



Інформаційному рейду передувала робоча зустріч начальника Управління Держпраці Юрія Наконечного та голови Костопільської РДА Олександра Середи. Керівники обговорили можливості більш активного захисту трудових прав жителів Костопільщини. Водночас йшлося про мінімізацію порушень, що тягнуть за собою суттєві штрафи і підривають економічну спроможність суб’єктів господарювання. Керівники домовилися про спільні превентивні заходи, зокрема, всебічне інформування громадськості. Тож до ініційованої Управлінням Держпраці роз’яснювальної кампанії долучається все ширше коло однодумців.

Читайте також