Прикмети, іменинники та визначні події 1 травня

Іменинники дня: Антон, Василь, Віктор, Зенон, Кузьма, Іван, Тамара, Фелікс, Юхим

Сьогодні, 1 травня, відзначають День святого Кузьми. У цей час вже можна починати сівбу. Першим травневим дощем змочували голову, щоб волосся росло, як травнева трава.

У народі вірили, що святий Кузьма піклувався про те, щоб селяни не відчували голоду і навіть за життя постійно допомагав нужденним. Саме тому він захищає посіви від холодів і посухи. Не дивно, що Кузьмі 1 травня молилися про багатий врожай.

У цей день раніше починали садити буряк і моркву. Вранці 1 травня перед посівом господиня підходила до криниці і збризкувала насіння джерельною водою. Після цього кидала в колодязь мідні монети - це віщувало багатий урожай, згідно з давнім слов'янським віруванням. У деяких селах 1 травня також ходили на річку потайки три ночі підряд, чекали світанку і опускали у воду насіння для того, щоб ніхто посіви не наврочив.

Якщо людина народилася 1 травня, то все життя буде залишатися відданою своїй землі і стане про неї піклуватися.

Народні прикмети цього дня:

Зозуля 1 травня довго кує - тепло прийде, а холод відійде

Якщо погода 1 травня тепла, то друга половина місяця буде холодною

Коли висаджували насіння і розсаду, то загадували бажання

Фіалка цвіте 1 травня - пора садити редис, моркву, цибулю, кріп і петрушку

Дощ іде - прикмета, що буде жито добре рости

Якщо вранці вологість повітря невелика, а ввечері ситуація змінюється, то погода найближчими днями буде теплою і ясною

Якщо в травні холодно - рік буде хлібородним.

Історичні події цього дня:

1753 — публікація роботи «Species Plantarum» (Види рослин) Карла Ліннея. Ця дата вважається заснуванням ботанічної номенклатури.

1776 — Адам Вайсгаупт заснував в Баварії таємне товариство Ілюмінатів.

1840 — у Великій Британії з'явилася в продажу перша у світі поштова марка — «Чорне пенні»

1851 — У Лондоні, в Кришталевому палаці відбулось відкриття першої Всесвітньої виставки, присвяченої досягненням техніки і культури.

1886 — В Чикаго пройшла масова демонстрація робітників, котра була атакована поліцією. 4 травня на мітингу протесту від вибуху бомби загинуло 7 поліцейських і 60 цивільних. Організатори мітингу були заарештовані і засуджені. У липні 1889 року на Паризькому конгресі 2-го Інтернаціоналу 1 травня в пам'ять про ці події проголошено міжнародним революційним святом трудящих.

1931 — У Нью-Йорку пройшла офіційна церемонія відкриття найвищої у світі будівлі — 102-поверхового «Емпайр Стейт Білдінг», збудованої за проектом архітектора Вільяма Лема всього за один рік. Зведена на розі 34-ї вулиці і 5-ї авеню будівля вартістю 40 мільйонів доларів залишалась найвищою у світі до 1972 року, коли в Мангеттені було збудовано башти Міжнародного торгового центру.

1937 — Президент США Франклін Рузвельт підписав акт про нейтралітет, що не дозволяв США втручатись у військові події в Європі.

1943 — Німецькі нацисти вчиняють масове вбивство 9000 євреїв з гетто в м. Бродах на Львівщині.

1948 — Проголошено створення Народно-Демократичної Республіки Корея (Північна Корея).

1954 — В Сеулі преподобний Мун заснував Церкву Об'єднання (Асоціація Святого Духа за об'єднання всесвітнього християнства). Сьогодні церква має послідовників більш, ніж у 150 країнах світу.

1966 — студент Георгій Москаленко і робітник Віктор Кукса вночі встановили на даху головного корпусу Київського інституту народного господарства український національний прапор

1999 — Під час обстрілу моста поблизу Приштини (Косово) ракета НАТО попала в цивільний автобус і вбила 34 особи (з них 15 — діти).

1 травня народились:

1672 — Джозеф Еддісон, англійський письменник.

1830 — Гвідо Гезелла, фламандський поет, філолог, фольклорист, лірик, член Королівської фламандської академії мови та літератури; за професією католицький священик.

1920 — Копержинська Нонна Кронидівна, українська актриса театру і кіно.

1924 — Абашидзе Давид Іванович, грузинський актор і режисер (фільми «Не горюй!», «Піросмані», «Мелодії Верійського кварталу» (*1924).

1945 — Василь Зінкевич, український співак, народний артист України

1951 — Григорій Шумейко, актор і режисер львівського театру імені Заньковецької, народний артист України

Цього дня померли:

1873 — Девід Лівінгстон, шотландський місіонер і дослідник Африки (* 19 березня 1813 р.)

1945 — у Німеччині оголошено про смерть Адольфа Гітлера

1948 — Штеренберг Давид Петрович, радянський живописець та художник-графік українського походження.

1990 — Супрун Оксана Олександрівна, український скульптор

1994 — Айртон Сенна да Сілва, бразильський автогонщик, триразовий чемпіон світу з автоперегонів у класі Формула-1, один з найкращих гонщиків за всю історію Формули-1. Потрапив у аварію в повороті «Тамбурелло» під час проведення Гран-прі Сан-Марино

2011 — Литвиненко Володимир Миколайович, український художник південно-руської мистецької школи, заслужений художник України. Помер у віці 80-ти років.

Матеріал підготовлений РІВНЕМЕДІА з відкритих джерел

Читайте також