Приторговував пальним: пенсіонера з Рівненщини оштрафували на 34 тис грн

Суд уже тричі притягував 73-річного жителя Рівненщини до адміністративної відповідальності за торгівлю пальним без ліцензії. 

Проте, той так і не виправився, тож тепер сплатить штраф у 34 тисячі гривень. 

Про це повідомляють у пресслужбі Рівненського апеляційного суду. 

Вперше чоловік у поле зору правоохоронців потрапив у 2021 році. Ще двічі — у 2022 році.

Згідно з двома першими адміністративними протоколами місцевий суд визнавав його винуватим за ч. 1 ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП). Третій адміністративний протокол правоохоронці склали вже за ч. 2 ст. 164 КУпАП, а суд першої інстанції визнав його винним у вчиненні адміністративного правопорушення та застосував стягнення у виді штрафу в розмірі 34 000 гривень, з конфіскацією в дохід держави вилучених предметів торгівлі.

Не погодившись із таким судовим рішенням, до Рівненського апеляційного суду з апеляційною скаргою звернувся захисник пенсіонера та просив скасувати оскаржуване рішення, а провадження у справі закрити, оскільки вважає, що його довірителя необґрунтовано притягнули до адміністративної відповідальності.

Апеляційний суд відмовив захисникові у задоволенні апеляційної скарги, вважаючи рішення місцевого суду законним та обґрунтованим.

Суду відомо, що останній адміністративний протокол, і вже другий впродовж року, правоохоронці склали у листопаді 2022 року. Чоловік за місцем проживання займався продажем дизельного пального без відповідних на те дозволів, не будучи зареєстрованим як фізична особа-підприємець.

Таким діями підприємливий чоловік, повторно протягом року, вчинив правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 164 КУпАП.

Вина пенсіонера підтверджується не лише адміністративним протоколом, але й протоколом виявлення та вилучення, квитанцією про зберігання речових доказів, вилучених стороною обвинувачення, рапортом працівника поліції, а також долученими до матеріалів справи відеоматеріалами, які із достатньою повнотою відображають обставини вчинення правопорушення.

Залишаючи рішення суду першої інстанції без змін, апеляційний суд врахував, що пенсіонер вже неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності за провадження господарської діяльності, яка полягає в торгівлі паливними матеріалами без отримання ліцензії та без державної реєстрації як суб’єкта господарювання.

Тому застосований місцевим судом вид адміністративного стягнення — штраф у розмірі 34 000 гривень — є справедливим і достатнім для виправлення адмінправопорушника, а також запобігання вчинення ним аналогічних правопорушень.

Читайте також