Привласнили понад 2 млн грн за допомогою фішингу: кіберполіція викрила зловмисників

Організована злочинна група використовувала фішингові посилання для отримання даних банківських карток громадян і надалі привласнювала гроші з їхніх рахунків. Шістьом фігурантам правоохоронні оголосили підозри, їм може загрожувати до 12-ти років ув’язнення. 

Учасників так званої «скам-спільноти» викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам Харківщини спільно зі слідчим управлінням главку поліції Харківської області.

Організатор, 23-річний громадянин України, залучив до протиправної діяльності ще вісьмох громадян. Чоловік створив сайт та спільноту в месенджері «Telegram», де надавалися інструкції та фішингові посилання для учасників шахрайської схеми. 
Далі зловмисники в месенджерах розсилали фішингові посилання продавцям товарів, яких підшукували на майданчиках оголошень. Людей запевняли, що надсилають посилання для оформлення послуги доставки, просили вказати дані карток нібито для отримання грошей за проданий товар. Дані, введені на шахрайських ресурсах, автоматично ставали відомі фігурантам. 

Організатор схеми здійснював компрометацію карток клієнтів банку та за допомогою платіжних систем «виводив» гроші потерпілих на підконтрольні рахунки. 

Встановлюється кількість постраждалих від протиправної діяльності фігурантів. За попередньою інформацією, сума збитків може становити понад два мільйони гривень – ці дані будуть встановлені під час досудового розслідування.

Читайте також