Прийом дітей у 1 клас під час карантину: як реєструватимуть у Рівному та що для цього потрібно

Фото - ілюстративне

Вже завтра, 1 квітня, в усіх школах Рівного мав стартувати набір дітей на навчання до 1-го класу. Однак, через загальнонаціональний карантин в усіх навчальних закладах з метою запобігання поширенню коронавірусу в Україні, який оголосили 13 березня і який триватиме щонайменше до 24 квітня включно, прийом заяв та документів для зарахування дітей до 1 класу відтермінували до завершення карантинних заходів.

Це означає, що батьки поки не можуть особисто прийти в школу і подати заяву та інші необхідні документи на прийом дитини до першого класу. Проте, це наразі заликають робити онлайн - через електронну систему реєстрації в заклади загальної середньої освіти, яка, власне, стартує вже від завтра, 1 квітня.

Електронна реєстрація дітей до першого класу шкіл розроблена і підготовлена в рамках проекту «ІСУО. Інформаційна система управління освітою» і діє в усіх школах Рівного без виключення. Це дає можливість батькам подати заяву в режимі он-лайн, не виходячи з дому, на вступ дитини до школи. Для цього слід ознайомитися з умовами подачі електронної заяви і прикріпити до неї відскановані копії необхідних для вступу документів. Батьки можуть зазначати необхідну категорію першочергового зарахування та слідкувати за станом заяви. А вже після закінчення карантину їх оригінали слід буде принести в заклад.

Відтак, кожна школа має доступ до перегляду та обробки заяв, налаштування реквізитів та відображення закладу на мапі, редагування спроможності закладу і території обслуговування, а обласні та міські управління мають доступ до загальної статистики реєстрації серед підпорядкованих їм закладів освіти.

Електронна система реєстрації в заклади загальної середньої освіти працює у 5 етапів:

  1. Реєструємось на сайті;
  2. Створюємо заявку;
  3. Школа опрацьовує заяву;
  4. Отримуємо поштою подальші вказівки;
  5. Отримуємо результати зарахування.

Для того, аби зареєструвати дитину онлайн на вступ на навчання до 1-го класу у Рівному, необхідно:

  • зареєструватись на сайті за цим посиланням;
  • обрати зі списку тут потрібну школу;
  • створити онлайн-заявку;
  • прикріпити скановані копії необхідних документів;
  • по завершенні карантину - особисто принести оригінали документів до закладу. 

Інструкція для батьків з реєстрації на сайті доступна за цим посиланням.

Заначимо, що електронна реєстрація першачків у системі «school.isuo.orq» є абсолютно безкоштовною для всіх користувачів.

До слова, прийом документів у перші класи територіально закріплених шкіл Рівного триватиме аж до 1-го вересня. Про це повідомила заступниця міського голови Рівного Галина Кульчинська.

- Що потрібно зробити: батьки, діти яких 1-го вересня мають іти в школу, мають знати мікрорайон і до якої школи вони територіально відносяться, і через інформаційну систему управління освітою ІСУО можуть зареєструвати уже з 1-го квітня свою дитину в ту чи іншу школу, - зазначила Галина Кульчинська.

Які документи необхідно подати для зарахування дитини до першого класу онлайн :

  1. Копія свідоцтва про народження дитини;
  2. Медична довідка дитини за формою № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу  про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду»;
  3. Копія сторінки паспорта одного з батьків, де зазначено місце реєстрації проживання.

Які документи необхідно принести в школу після закінчення карантину:

  1. Заява встановленої форми (бланк заяви видається навчальним закладом). 
  2. Оригінали усіх вказаних вище документів.

Нагадаємо, що право на першочергове зарахування дитини до 1-го класу закладу освіти мають:

  • діти, що проживають на території обслуговування закладу освіти (територіальна приналежність) – місце проживання підтверджується документом дитини або одного з батьків;
  • діти, брати/сестри яких навчаються у цьому закладі освіти;
  • діти працівників цього закладу освіти.

Першочергове право на зарахування до закладу освіти будуть мати діти, місце проживання яких відноситься до певного закладу, діти, якщо їх старший брат або сестра навчається у цьому закладі, діти працівників цього закладу, а також діти, які мають особливі освітні потреби, - нагадала заступниця начальника міського управління освіти Катерина Сичик.

Про територіальну приналежність до школи, тобто до якої школи у Рівному має йти вчитися ваша дитина, згідно з місцем реєстрації проживання, ви можете знайти тут: 

Нагадаємо, що дитина може піти навчатися і в іншу школу, а не в ту, до якої належить за проживанням, проте це буде можливим лише тоді, якщо у навчальному закладі залишаться вільні місця. В іншому разі школа має право відмовити вашій дитині у навчанні в школі, до якої територіально не належить. Додамо, що вільні місця можуть з’явитись у школі, коли будуть вже зараховані всі діти за місцем проживання. А на вільні місця діти зараховуються за результатом жеребкування.

Читайте також