Про що допитувало СБУ священиків УПЦ МП?

Поки церква київського патріархату готується до Об’єднавчого собору з нагоди отримання Україною автокефалії, російські церковники вже оголосили запланований захід незаконним зібранням. А все через те, що, на думку московських батюшок, у цьому братимуть участь «представники розкольницьких угрупувань», йдеться на сайті Рівненської єпархії УПЦ. І разом з тим, в єпархії охоче розповідають про допити їх священиків в УСБУ на Відінській, пише Північ-інфо.  

14 священиків Рівненської і Сарненської єпархій УПЦ отримали повістки від СБУ в Рівненській області, повідомляє Рівненська єпархія УПЦ.

На допит з’явилися усі, а після цього під управлінням СБУ провели на вулиці прес-конференцію для місцевих журналістів.

«Треба зазначити, що тиску ніякого не було. Всі наші священики були з адвокатами. Задавалися певні питання, на які вони відповідали. Конкретно ми не можемо говорити, про що була розмова, тому що вони ставили підпис про нерозголошення. Те, що ми знаємо сьогодні – це пред’явлення двох статей: «Державна зрада» і «Розпалювання релігійної ворожнечі». Мова йде про брошури, які були розповсюджені по храмах нашої єпархії – хоча й не тільки нашої єпархії. Ми розуміємо, що ці брошури не несуть якоїсь загрози суверенітету нашої держави. Вони дають правильну оцінку на деякі речі відносно Православ’я. Але вони взяли їх за основу і інкримінують це як розпалювання релігійної ворожнечі», – розповів секретар Рівненської єпархії УПЦ Олександр Єгоров.

Разом з тим на сайті СБУ повідомляють, що під час обшуків УПЦ в Україні вилучено чимало друкованої продукції, зміст якої має ознаки розпалювання релігійної та міжконфесійної ворожнечі:

Фото: СБУ

Усе це в єпархії розцінюють, як тиск та залякування священиків з метою силою зігнати їх в єдину церкву. Разом з тим, митрополит Поліський і Сарненський УПЦ МП Анатолій особисто отримав з рук голови ОДА запрошення на Об’єднавчий собор, а також зробив гучну заяву адресовану Путіну.

Митрополит Анатолій

Фото: УПЦ

Читайте також