Професор з Рівного з перших днів війни взяв до рук зброю і захищає рідну землю

56-річний професор з Рівного Максим Гон з початку повномасштабного вторгнення захищає рідну землю. Чоловік добровільно вирушив на Донбас.

Повідомляє  видання «Forward».

"Не один десяток років я навчав студентів, що таке громадянський обов'язок. Для мене ці слова щось значать. Ми повинні відстоювати своє право на свободу в широкому сенсі цього слова. Українці не хочуть знову ставати внутрішньою колонією Російської імперії. Ми не хочемо повертатися до тоталітарного суспільства, яким є сучасна росія. Також я вважаю, що першими повинні йти воювати ті з нас, хто вже посивів, а не хлопці, які тільки починають жити своїм життям, – розповів Максим Гон.

Професор впевнений, що боронити рідну країну від загарбників - це його обов'язок. Однак, за домом сумує і з нетерпінням чекає на повернення до викладацької діяльності.

"І фізична, і психологічна втома взяли своє. Масштаби артилерійських і ракетних обстрілів на Донбасі ще не суттєво зменшилися, а перспектива загинути або залишитися інвалідом лякає. Але якби я пішов, моє місце мав би зайняти хтось інший. Йому теж буде нелегко, і вдома його чекатимуть рідні, як і мої. Тому я не йду з передової.

Піду з фронту раніше, якщо буду пораненим або вбитим. Але плани на післявоєнне майбутнє в мене все ж є. Планую повернутися до Рівненського університету, де очолював кафедру політології, а останнім часом викладав на кафедрі всесвітньої історії. Я глибоко вірю, що мені ще є що сказати молоді. Я також хочу написати книгу про те, що я побачив на війні, і поділитися своїм досвідом", – зауважив він.

Ухилянтів Максим Гон закликає схаменутися та згадати про дітей, які вже загинули на війні і які мають шанс врятуватися від обстрілів.

"Ухилятися від призову – питання моральне, а не прийнятний вибір для переважної більшості молоді України. Ця війна навчила всіх нас, що незалежність – це не просто слово зі словника. Незалежність є необхідною для того, щоб українці, з їх численними етнічними групами та різними віросповіданнями, належали до своїх громад", - каже Гон.

Читайте також