Прогрес дістався Рівного: за проїзд у тролейбусах можна розрахуватися без готівки

Рівне стало одним із останніх обласних центрів України, де частково запровадили безготівковий розрахунок у громадському транспорті. Перші двадцять пересувних валідаторів випробують у тролейбусах міста. Тепер у рівнян та гостей міста з’явиться альтернатива готівковій оплаті – розрахуватися у деяких тролейбусах можна буде карткою, за допомогою QR-коду, або системи безконтактного зчитування «PayPass».

Встановлення валідаторів у тролейбусах Рівного стало можливим завдяки грантовій допомозі від компанії «VISA», а також співпраці міста з «Ощадбанком» та «ПриватБанком». Подібні проекти раніше успішно втілили в інших великих містах України, однак у Рівному запуск постійно відкладали.

– Були проблеми з програмним забезпеченням. Довго не могли налагодити систему для пільговиків – з 50% знижкою для школярів та студентів. Це створювало проблеми у підготовці програми, – пояснив міський голова Рівного Володимир Хомко.

У перспективі валідатори планують встановити у всіх тролейбусах, наразі вони працюватимуть у тестовому режимі. Кондуктори вже ознайомилися з новою технологією. Кажуть, що система зручна, першочергово – для молоді.

– Буквально два дні мені показали як ним користуватися. Я думаю, що це в першу чергу цікаво для молоді. Пенсіонери, можливо, з часом теж звикнуть. Мені зручніше набагато, ніж з тими квиточками, що були раніше, – розповіла кондукторка Олена.

До слова, можливість оплати готівкою ніхто скасовувати не буде. Більше того – зустріти валідатор у тролейбусі пощастить не всім, оскільки їх є лімітована кількість. Визначених маршрутів, де передбачена нова послуга, поки не буде – їх видаватимуть кондукторам рандомно. У тролейбусному управлінні обладнали окреме місце, де валідатори підзаряжатимуть.

Цікаво, що у деяких містах України встановлюють стаціонарні валідатори, які не потребують постійного контролю кондуктора. Однак у Рівному це поки не на часі.

– Якщо ставити стаціонарний, їх треба ставити три – на кожні двері. Вони досить дорого коштують. Пізніше ми будемо дивитися, як люди розраховуються саме без готівки і від того будуть залежати наші подальші дії, – зазначив начальник управління транспорту та зв’язку Рівненського міськвиконкому Володимир Пилипчук.

Вперше рівняни змогли скористатися безготівковим розрахунком у тролейбусі №10, який виїхав на рейс одразу після презентації проекту. На вікнах «рогатого» передбачили наклейки, які інформують пасажирів про можливість нового способу розрахунку за проїзд. Частина рівнян вже скористалися нововведенням.

Довідково: для безготівкового розрахунку не обов’язково мати при собі банківську картку. Вона може бути «підв'язана» на смартфон або смарт-годинник за допомогою додатків Google Pay або Apple Pay. Для того, щоб скористатися, необхідно піднести NFC-карту або гаджет до працюючого валідатора.

Читайте також