Пропагував комунізм та заперечував існування України: нові деталі про охоронця закритого укриття у Києві

Фото 24 канал

Охоронець, якого взяли під варту через трагедію із зачиненим укриттям у Києві, є фігурантом ще одного кримінального провадження. 

Про це УНН повідомила речниця столичної прокуратури Надія Максимець 

Зокрема йдеться про пропаганду комуністичного режиму. 

Крім самого охоронця у справі також фігурує його дружина та низка осіб. 

"В ці хвилини триває процес вручення підозр фігурантам", - каже речниця. 

Зазначається, що охоронця та його дружину підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 436-1 КК України (виготовлення, поширення комуністичної символіки за попередньою змовою групою осіб).

Максимець повідомила, що ще в лютому поточного року до Деснянської окружної прокуратури міста Києва з СБУ надійшли матеріали щодо діяльності на території району групи осіб, які під час збройної агресії рф проти України намагаються дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в країні під гаслами відновлення УСРС у складі СРСР.

Під час проведення розслідування було встановлено, що вказані особи відносять себе до Київського осередку «Всесоюзне об’єднання виборців народів СРСР» (ВОИНР СССР), підтримують ідеї приєднання України до рф під приводом відновлення УРСР та СРСР. Окрім того, зазначені особи відносять себе до членів Українського республіканського відділення Київського міського комітету кредиторів СРСР.

Вони активно використовували комуністичну символіку, розсилають на адреси державних органів та комунальних підприємств листи, у яких викладали позицію щодо незаконності створення та проголошення незалежності України з використанням комуністичної символіки.

Вказане листування тривало й після початку повномаштабного вторгнення рф в Україну у 2022-2023 роках.

«Так, у ході досудового розслідування встановлено, що координатором вказаних організацій є дружина підозрюваного охоронця. Остання, спільно з іншими громадянами, які позиціонують себе як представники організації ВОИНР СССР, маючи заборгованості по оплаті комунальних послуг, надсилають претензії до комунальних підприємств про «нав’язування» їм комунальних послуг при відсутності їх замовлення, обґрунтовуючи незаконністю розпаду СРСР та проголошення незалежності України», - розповіла Максимець.

Відомо. що серед прізвищ підписантів, що розповсюджують комуністичну символіку, у заявах зазначалось і прізвище охоронця поліклініки.

Також опитані свідки говорять про проросійські погляди охоронця, що він виправдовував агресію рф проти України та називав це «звільненням».

«За результатами проведених обшуків за місцем проживання фігурантів справи, виявлено та вилучено значний обсяг документів з символікою комуністичного режиму та печатки з даною символікою. Згідно з висновком експерта, вказані вище претензії та відбитки печаток містять зображення комуністичної символіки», - повідомила Максимець.

Вона повідомила, що слідчі дії, зокрема обшуки у фігурантів, планувалися на початок червня, однак, трагедія 1 червня змусила прискорити ці процеси.

Нагадаємо, у ніч на 1 червня внаслідок російської атаки загинуло троэ людей: 9-річна дівчинка та її 34-річна мати, а також 33-річна жінка. 

За цим фактом у поліції розпочали два кримінальних провадження: за ч. 2 ст. 367 - службова недбалість та за ч. 3 ст. 135 ККУ - залишення в небезпеці. Було затримано чотирьох людей. Охоронця укриття суд відправив на два місяці під варту без права внесення застави, інших фігурантів - під домашній арешт. 

Читайте також