Прорив для України: Уряд видаватиме доступні кредити для підприємців на власну справу

Кабінет міністрів України вчора, 4 грудня, оголосив про старт нової програми з підтримки мікро- та малого підприємництва, яка спрямована здебільшого на українських заробітчан і отримала назву «Повертайся та залишайся». Її ініціатором є президент України Володимир Зеленський.

Як повідомив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, програма кредитів для бізнесу «Повертайся та залишайся» стартує вже 1 лютого 2020 року, втім заявки на участь в ній почнуть збирати вже зовсім скоро. Наразі можна залишити повідомлення про бажання взяти участь у програмі за посиланням – smeprogram.guf.gov.ua.

Ця ініціатива має на меті стимулювати появу нових підприємців та заохотити повертатись наших заробітчан додому й відкривати бізнес тут - вдома, в Україні.

Уряд України на першому етапі програми «Повертайся та залишайся» даватиме доступний кредит для створення бізнесу на 5 років у розмірі 1,5 млн грн під такі ставки:

  • 5% річних — якщо виручка до 25 млн грн і створюються мінімум 2 робочих місця;
  • 7% річних — для бізнесу з виручкою до 25 млн грн, який не створює нових робочих місць (але за кожного нового працівника ставка знизиться на 0,5%!);
  • 9% річних — для бізнесу з виручкою до 50 млн грн.

Для того, щоб отримати такий кредит від Уряду на свій бізнес знадобиться бізнес-план, позитивна фінансово-кредитна репутація та платіжна дисципліна. Сфери діяльності – різні: енергетика, освіта, охорона здоров’я, транспорт, виробництво, спорт, розваги чи будь-які інші послуги. До слова, сам учасник інвестує 20% власних коштів від усіх витрат.

Стартапи зможуть брати участь лише від початку своєї діяльності, а діючий бізнес – лише той, що працює мінімум 12 місяців. Таким чином абсолютно кожен українець може отримати підтримку від держави - декларують у Кабміні.


До слова, таку ініціативу президента підтримує не лише Кабінет міністрів, а й народні депутати України, що вкотре доводить єдинство думки команди Володимира Зеленського. Редакція порталу "РівнеМедіа" звернулася за коментарем з цього приводу до народного депутата України від Рівненщини від партії президента "Слуга народу" Дмитра Соломчука.

Нардеп Соломчук і спікер ВРУ Дмитро Разумков

Він зазначив, що як підприємець радіє тому, що така програма впроваджується в Україні, адже вона дозволить громадянам відкривати свій бізнес фактично за кошти держави:

- Підприємці — це ті люди, які створюють робочі місця і наповнюють український бюджет. Наше завдання — створити для них комфортні умови. Серед іншого, це безпека інвестицій і дешеві кредити. Я вважаю, що програма «Повертайся і залишайся», ініційована Володимиром Зеленським, - це прорив для України. Адже тепер завдяки кредитам з низькими відсотками відкриватимуться нові підприємства і розвиватимуться вже існуючі. Усе це — наші задекларовані обіцянки перед виборами, і ми намагаємося виконати їх якомога швидше.

Читайте також