Протестувальників у колонії неподалік Рівного переводять в інші області (ФОТО)

кадр з відео

П’ятьох засуджених, які відбували покарання в Городоцькому виправному центрі, перевели в інші області. Усі чоловіки – представники ініціативної групи, яка у понеділок заявила, що адміністрації установи порушує права засуджених до обмеження волі. Один із них – Юрій Баранов. Про це повідомляє Суспільне. 

Журналістам він надіслав відео, як його транспортують до режимної установи в Дніпропетровській області. Інших, за його словами, відправили до Харківської, Запорізької та Кіровоградської областей. Такі дії Юрій Баранов вважає незаконними. Мовляв, засуджені мають відбувати покарання за місцем своєї реєстрації.

На фото Юрій Баранов

– Сьогодні вранці прийшло дуже багато працівників Державної виконавчої кримінальної служби, сказали збирати речі. Ми зібрали речі, вийшли в приміщення Городоцького виправного центру, нам зробили опис і вручили нам рішення комісії ДВС про те, що у зв’язку з тим, що нам загрожує небезпека для життя і здоров’я в Городоцькому виправному центрі, вони прийняли рішення перевести нас в інший виправний центр для подальшого відбування покарання. Це дії незаконні. По-друге, це відповідь на те, що ми публічно озвучили усі ті порушення, які ми виявили в Городоцькому виправному центрі і направили листи в правоохоронні та контролюючі органи і до Прем’єр–міністра, – розповів засуджений Юрій Баранов.

На фото Віталій Гордіюк

У телефонній розмові начальник Городоцького виправного центру розповів журналістові таке:

– Це рішення адміністрації Державної кримінальної виконавчої служби України.

– Це пов’язано з тим, що вони протестували у понеділок? (Журналістка)

– Я не думаю, що з цим пов’язано. Таким є рішення адміністрації. Тут установа не уповноважена приймати таке рішення.

– Це в межах закону? Бо Юрій Баранок каже...

– Звичайно, це в межах закону.

– Він говорить про те, що засуджений має відбувати покарання за місцем реєстрації. В нього Рівненська область, а відправили його в Дніпропетровську.

– Є свої питання, є свої нюанси, але все в межах закону.

Наразі ми намагаємося з’вязатися з адміністрацію Державної кримінальної виконавчої служби України, щоб отримати пояснення, чому там вирішили змінити місце відбування покарання 5 засуджених.

Нагадаємо, у понеділок, 28-го січня, засуджені до обмеження волі, які відбувають покарання у Городоцькому виправному центрі, розпочали протестну акцію проти незаконних, на їхню думку, дій адміністрації установи. Свої вимоги вони перелічили у колективній заяві, яку, за словами представника ініціативної групи Юрія Баранова, підписало понад 160 засуджених.

Засуджені до обмеження волі вимагали права на вільне пересування територією виправного закладу та 5-тикілометровій зоні навколо нього, а також вільного вибору місця роботи, зміни розпорядку дня та офіційного працевлаштування. Начальник Городоцького виправного центру Віталій Гордіюк вважає, що такі вимоги засуджених не мають законних підстав.

 

Читайте також