Рабство та експлуатація: 18 мешканців Рівненщини постраждали від торгівлі людьми

Фото - Юлія Гузій

У 2013 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми.

У Рівненській ОДА відбувся прес-брифінг стосовно всеукраїнської інформаційної кампанії щодо протидії торгівлі людьми. Учасники події анонсували виставку під назвою «Очікування Vs Реальність», яка буде представлена у Рівному з 13 по 19 серпня.

Заступниця голови обласної державної адміністрації, голова обласної координаційної ради Людмила Шатковська розповіла, що торгівля людьми є проблемою для більшості країн світу.

«Нажаль, це ганебне явище існує і в Україні. Наша країна є країною походження, звідки вивозять постраждалих від торгівлі людьми. Також транзитом через Україну везуть постраждалих в інші країни. Починаючи з 2000-го року до неурядових організацій звернулись понад  16 тисяч українців, які постраждали від торгівлі людьми. Тенденція останніх років переважно свідчить про те, що від експлуатації серед українців страждають чоловіки», - зазначила пані Шатковська.

За словами чиновниці, існує чимало видів експлуатації:

  • усиновлення/удочеріння у комерційних цілях,
  • використання у порно-бізнесі,
  • використання у військових конфліктах,
  • залучення до злочинної діяльності,
  • трансплантація чи насильницьке донорство, п
  • римус до заняття проституцією,
  • рабство (примусова праця, залучення у боргову кабалу).

Людмила Шатковська зазначила, що за останні роки в Україні збільшилась кількість випадків трудової експлуатації. Про те, що праця є примусовою можуть свідчити такі фактори:

  • використання людини, яка працює через погрози насильства,
  • не виплата винагороди за виконану роботу,
  • погроза видачі працівника-нелегала органам влади,
  • обмеження свободи пересування,
  • не повернення відібраного паспорту або інших документів.

З метою відзначення Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми та з огляду на обмежувальні заходи, спричинені COVID-19, в Україні інформаційна кампанії включатиме проведення виставки «Очікування VS реальність» у 18 містах України. Також інформуватимуть про ризик торгівлі людьми на сторінках у Фейсбук та Інстаграм та в інших соцмережах під хештегом «працюй безпечно».

«Працюй безпечно» - це проект, який спрямований на боротьбу із торгівлею людьми. Для тих, хто шукає нову роботу в Україні чи за кордоном, проект дає відповіді на важливі питання. Перш за все, це як підготуватись до перебування в іншій країні, як виявити шахраїв, які намагаються обдурити під час укладання трудових угод, та що робити, коли ви чи ваші родичі опинилися у такій ситуації.

В. о. директора департаменту соціальної політики Анна Закусілова зазначила, що інформаційна діяльність, яка ознайомлює людей з нюансами такої проблеми та шляхами її вирішення може попередити багато небезпечних ситуацій та врятувати не одне життя.

"Скільки існує людство – стільки існує і рабство. На сьогодні люди у пошуках кращого життя, навіть усвідомлюючи наслідки своїх дій, іноді пускаються в авантюри, щоб покращити свій рівень життя. У підсумку ламається життя тієї людини, цілих сімей. Чим більшого розголосу набуде ця ситуація, чим більше про це буде говорити суспільство, тим краще. Є багато людей, які не хочуть і бояться це згадувати", - прокоментувала Анна Закусілова.

Заступниця директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Лариса Юхименко прокоментувала статистику зафіксованих випадків торгівлі серед рівнян.

"З 2014 року  на Рівненщині всього 18 осіб отримали статус осіб, які постраждали від торгівлі людьми. З них всього три особи в 2020 році", - зазначила заступниця.

Згідно статистичних даних:

  • 7 чоловік – це була трудова експлуатація. Троє чоловіків з них зазнали експлуатації в місті Рівному, ще коли були дітьми. Один чоловік зазнав експлуатації на території республіки Польща. Два чоловіки були вилучені правоохоронними органами під час рейду у листопаді 2018 року в Одеській області. Один чоловік зазнав експлуатації на території Чехії та Німеччини.
  • П’ять людей – це сексуальна експлуатація. Дві жінки зазнали експлуатації в Італії та Чехії, три жінки були виявлені правоохоронцями на етапі вербування (країни – Ізраїль та Іспанія).
  • Одна людина – це вилучення органів.
  • П’ять людей – це використання у збройних конфліктах або трудова експлуатація під час перебування в полоні.

"З постраждалими особами проводяться психокорекційні заходи, надається одноразова матеріальна допомога, консультації щодо оформлення документів, забезпечується медичний огляд, лікувально-профілактична допомога, працевлаштування, тимчасовий притулок", - додала Лариса Юхименко.

До інформаційної кампанії долучилась ГО "Центр підтримки громадських ініціатив "Чайка". Голова організації, Лариса Гунько, зазначає, що вони працюють з проблемою торгівлі людьми майже 20 років.

"Торгівля людьми – це найбрутальні порушення людських прав. Це посягання на честь, гідність, особисту недоторканість, життя і здоров’я наших співгромадян. Боротьбу зі злочинами веде поліція, а ми долучаємось до такого етапу роботи, як підтримка постраждалих осіб. Статистика насправді дуже латентна. Офіційні статуси – це ті люди, які наважилися розказати про свою проблему і звернутися до держави, щоб отримати гарантовані підтримку і допомогу", - розповіла пані Гунько.

Керівниця ГО навела статистику міжнародної організації з міграції, яка надає допомогу трудовим мігрантам і захищає їхні права - за 2020 рік організація надала підтримку 241 жінці і 601 чоловікові.

"Гендерний аналіз постраждалих свідчить про те, що якщо раніше дуже часто постраждалими були жінки від сексуального насильства чи від експлуатації в якості обслуги, то зараз на перше місце вийшла трудова експлуатація. Якщо взяти цей розріз, то серед постраждалих 29% жінок і 71% чоловіків", - додала Лариса Гунько.

Які форми експлуатації (статистика на 30 червня 2020 року):

  • сексуальна експлуатація -  всього 2%,
  • трудова експлуатація – 97%,
  • змішана – 1%,
  • також жебрацтво та втягнення у злочинну діяльність (46 випадків загалом).

Учасники брифінгу зазначили, що виставка висвітлює історії постраждалих українців, які в пошуках кращого життя приймали пропозиції не надійних роботодавців і потрапляли до небезпечних ситуацій. Це будуть двохметрові фігури, які за інформацією Мінсоцполітики, у Рівне приїдуть 13 серпня. Місце розташування виставки буде визначене пізніше. Враховуючи карантинні заходи, це не має бути масове залучення людей. 

Сьогодні виставка вже відкрилась у Києві. Виставка пробуде у місті до 19 серпня.

Читайте також