Радять взяти парасольки: у деяких районах Рівненщини можуть випасти підкислені дощі

Вчора, 20 липня, на хімічному підприємстві "Рівнеазт" сталась розгерметизація труби у цеху виробництва азотної кислоти. Внаслідок цього стався викид газу у атмосферу.

На сторінці Українського гідрометеорологічного центру опублікували попередження для мешканців Рівненщини про можливі кислотні дощі, які випадку на окремих територіях області.

Станом на 6 год. 21 липня жодної загрози населенню та навколишньому середовищу немає. На території населених пунктів вміст діоксиду азоту 0,031 – 0,074 мг/м3 при гранично допустимій концентрації 0,2 мг/м3 та оксиду азоту 0,029 – 0,048 мг/м3, при гранично допустимій концентрації – 0,4 мг/м3.

Очевидно, що азотиста хмара в атмосферу все ж потрапила, і поступово розсіювалась і осідала локально, не поширюючись на велику відстань від місця викиду, завдяки погодним умовам на Рівненщині протягом минулої доби.

Проте деяка кількість окису азоту розчинялась в атмосферній воді, знижуючи кислотність опадів на північному заході країни. Тому, в деяких районах Рівненщини випадали підкислені дощі, і хоча вже загрози немає, варто сьогодні під дощами не "купатись", а все ж убезпечити себе від можливих кислотних дощів парасолькою.

Читайте також