Реалії Рівненського тубдиспансеру: працівників стало менше, але грошей на зарплати бракує

Рівненський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр – єдиний заклад в області, який надає спеціалізовану протитуберкульозну допомогу. До 2020 року на Рівненщині було п’ять протитуберкульозних закладів, однак після реорганізації залишився лише один. Сьогодні тут отримують допомогу більше сотні людей.

Директор медичного закладу Федір Аврука називає реорганізацію «нищівною» та говорить про відсутність належного фінансування з боку Національної служби здоров’я України. У порівнянні з 2019 роком кількість працівників у Рівненському тубдиспансері скоротилася майже удвічі – нині тут працює 267 осіб.

– На той персонал, що зараз є, не вистачає коштів, щоб заплатити заробітну плату. В середньому це 1 мільйон гривень в місяць. Ще півтора мільйона гривень потрібно, щоб закрити всі інші потреби. Тих коштів, які виділяє нам НСЗУ, недостатньо. Тому ми просимо переглянути фінансування нашого закладу, – зазначив Федір Аврука.

Представники Національної служби здоров’я України, Міністерства охорони здоров’я та Центру громадського здоров’я сьогодні прибули з візитом до Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру. Ознайомилися із функціонуванням закладу, наявними проблеми та обговорили можливі шляхи вирішення.

– У своїй роботі ми відвідуємо більшість протитуберкульозних закладів. Рівненський фтизіопульмонологічний центр потребує капітальних інвестицій, щоб умови для пацієнтів і для персоналу були покращені. На сьогодні ми бачимо, що матеріально-технічна база потребує покращення. Це відповідальність не тільки керівника цього закладу, а і місцевої влади, – зауважила завідувач відділу координації програм діагностики та лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я Яна Терлесва.

Заступниця директора Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мирослава Децик, у свою чергу, нагадала, що упродовж двох років відбувається реформування вторинної ланки медичної допомоги. За її словами, скільки пацієнтів заклад має, відповідно стільки коштів отримує. Основне правило – гроші мають йти за пацієнтом.

Цьогоріч у Рівненській області приріст захворюваності на туберкульоз склав понад 23%. На стаціонарі в обласному тубдиспансері наразі лікуються 102 людини, тоді як минулого року хворих було 60.

– Вже в цьому році менш суворі карантинні обмеження, курсує транспорт, є доступність хворого до спеціалізованої медичної допомоги. Туберкульоз повільно розвивається, він не є гострим захворюванням. Ми маємо збільшення хворих, а фінансування маємо по 2020 році, у якому хворих було набагато менше, – розповів медичний директор обласного фтизіопульмонологічного медцентру Андрій Селіванов.

Керівництво закладу попросило підтримки у представників профільних медичних управлінь. Останні, у свою чергу, пообіцяли знайти можливість дофінансувати Рівненський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр та покращити матеріально-технічну базу закладу, яка є вкрай застарілою.

Читайте також