Релігійні конфлікти на Рівненщині: як їх вирішити?

На Рівненщині працювала експертна рада Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України

Сьогодні в приміщенні ОДА за круглим столом зібрались науковці-релігієзнавці, громадські експерти, представники ОБСЄ, Адміністрації Президента України та Мінкульту. Вони спільно з місцевою владою та духовенством мають на меті знайти механізми вирішення міжконфесійних конфліктів та напрацювати рекомендації для їх впровадження у інших регіонах.

Як зазначив голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко, останні два роки Рівненщина живе досить мирно і весь цей час вдавалось домовлятись, що є гарним сигналом.

«Сподіваюсь, що результатами зустрічі будуть дієві кроки, які сприятимуть мирній ситуації на теренах Рівненщини. А також, маю надію, що нещодавній виступ Президента у Верховній Раді про надання Вселенською Патріархією Томосу про автокефалію Православній Церкві України стане дороговказом для мільйонів українців, буде визначальним кроком для молодої української держави», - зазначив Олексій Муляренко.

Найбільш тривожне для області релігійне питання - це ситуація, що виникла в селі Птича Дубенського району. Нині там місцевий храм зачинений, а богослужіння громади УПЦ та УПЦ КП проводять в інших приміщеннях.

Як розповів заступник начальника відділу регіональної політики у сфері культури, релігії та національностей обласного управління культури і туризму Ігор Соколовський, Рівненська область є багатоконфесійною. Тут нараховується близько 1600 статутів релігійних громад. Серед православних діє 650 релігійних організацій УПЦ та понад 350 – УПЦ КП.

«Конфлікт цей ми маємо владнати цивілізовано. Перш за все, це залежить від самих громад. Тільки тоді, коли громади розуміють усю складність ситуації, і коли вони ідуть на поступки заради доброї справи, щоб храм виконував свою функцію, спір розв’яжеться», - відзначив Ігор Соколовський.

Під час засідання звучала пропозиція запровадження чергового богослужіння у місцевому храмі села Птича від представників УПЦ КП. Цю пропозицію виявили слушною в експертній раді. Проте представники УПЦ вважають кращим розв’язанням конфлікту будівництво нового храму.  Завтра, 24 квітня, рада продовжить свою роботу, після чого прийме відповідні рекомендації.    

Читайте також