Релігійні переконання не враховують: адвокатка з Рівного розповіла про законність відсторонень нещеплених працівників

Дискусії навколо обов'язкової вакцинації від коронавірусу точаться від моменту прийняття відповідної постанови Кабінетом Міністрів. Особливо гостро це питання стало після 8 листопада цього року, коли працівників окремих категорій відсторонили від роботи через відсутність сертифікату про щеплення. 

Йдеться про постанову Кабміну №1236 від 9 грудня 2020 року "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби covid-19, спричиненої коронавірусом". До цієї постанови вносилися зміни, в тому числі і про відсторонення працівників певних професій, установ, організацій. Зокрема, з 8 листопада мали бути відсторонені: працівники центральних органів виконавчої влади, районних державних адміністрацій і структурних підрозділів, освітянських закладів.

Наскільки правомірним є відсторонення працівників без збереження зарплати та які фактори варто взяти до уваги юристам при розгляді таких справ - розповіла адвокатка рівненського адвокатського об'єднання "Дірект" Юлія Щербяк.

Юлія Щербяк

Кого можуть відстороняти та які медичні протипокази враховуються

Коли до адвоката звертається людина з питанням оскарження відсторонення від роботи - важливо з'ясовувати, чи належить така особа до категорії працівників, які мають бути відсторонені.

"На сьогодні до мене звертаються ріелтори, лікарі, працівники органів державних підприємств, працівники банків, які кажуть, що їм повідомляють на роботі про обов'язковість вакцинації і що вони будуть відсторонені, якщо не нададуть докази їх щеплення", - каже пані Щербяк. 

За словами юристки, не можуть бути відсторонені особи, які мають медичні протипоказання до вакцинації.

"Якраз із цим протипоказанням є багато зачіпок для адвоката. Зокрема, на рівні держави Міністерством охорони здоров'я довідка форми 028 була затверджена на початку листопада після введення правил щодо обов'язкової вакцинації. Тобто, станом на 8 листопада, коли певні працівники були не допущені до роботи - серед них були і особи, які мають протипокази до вакцинації. Однак, вони не могли надати таку інформацію, оскільки тоді довідка форми 028 ще не була розроблена. Крім того, для лікарів ще був не відомий порядок видачі тих довідок і відповідні методичні рекомендації, для яких саме категорій пацієнтів можуть видаватися такі довідки. Тобто, лікарі були в стані невідомості", - пояснює Юлія Щербяк.

Юристка навела кілька напрямків, у яких потрібно рухатися під час оцінки законності відсторонення працівників:

1. Дотримання процедури відсторонення

Першим етапом процедури відсторонення є повідомлення працівника про необхідність надання необхідних сертифікатів про вакцинацію. Дане повідомлення має бути документально зафіксоване і підписане самим працівником. Якщо людина відмовляється, то складається відповідний акт за участю трьох осіб в присутності працівника. 

Наступний етап - видача наказу про відсторонення, за умови, що працівник відмовляється або ухиляється від вакцинації.

"Потрапляючи в такі ситуації, працівники пишуть заяви за власний рахунок, щоб уникнути відсторонення. Однак, заява за власний рахунок може бути написана строком до 15 днів за згодою роботодавця. Заява про чергову відпустку можлива у такому випадку. Вона має оплачуватися, адже вона надається за відпрацьований час -  за рік чи за пів року.  Лікарняні за період відсторонення не оплачуються", - зазначила адвокатка.

2. Наявність умови відмови або ухилення працівником від щеплення:

Адвокат має з'ясувати обставини ухилення або відмови від вакцинації (відсторонюються не всі працівники, а ті, які відмовляються або ухиляються) - роботодавець має скласти відповідний акт чи пояснення, чому особа відмовляється або ухиляється.

"Працівникам часто радять відповідати на питання про щеплення, що це медична таємниця - тобто людина не ухиляється і не відмовляється прямо. У такому разі у роботодавця відсутня ця умова відсторонення", - говорить юристка.

3. Працівникам робити акцент на індивідуальних особливостях організму та неврегульованості питання медичних довідок і показань. 

За словами Юлії Щербяк, важливим аспектом є наявність у людини хронічних захворювань. У такому випадку, будь-які аргументи, які клієнт наводить стосовно свого стану здоров'я, судом будуть оцінюватися на користь відстороненого працівника.

Порада для роботодавців! Що робити, якщо працівник не надає інформацію про вакцинації через медичну таємницю і з'являється на роботі? Вся ця комунікація між роботодавцем і працівником має документуватися. Мають складатися відповідні акти, записуватись відео та аудіо. Також фіксація викликів поліції, якщо працівника не допускають. 

Мотиви відмови від щеплення та правомірність обов'язкової вакцинації

Юлія Щербяк наголошує, що при розгляді та оцінці перспетив судової справи потрібно враховувати мотив працівника, який відмовився від вакцинації. За її словами, мотивом можу бути тільки медичні протипоказання. Не враховуються мотиви релігійних переконань - про це не згадується у законодавстві. 

"Експерти у галузі медичного права говорять про те, що Міністерством охорони здоров'я затверджено календар щеплень, які є обов'язковими на території України. Так ось, до вказаного календарю щеплень не включено вакцинацію від коронавірусу. Вакцини, які закуплені державою, не мають статусу "вакцин", а мають статус "кандидати у вакцини". Тобто, вони не пройшли відповідних клінічних випробувань, тому не мають статусу вакцини. З огляду на це, адвокати висловлюють думки, що юридичне формулювання стосовно обов'язковості вакцинування не може використовуватися до таких вакцин, які пропонуються в Україні", - коментує адвокатка.

Про випадки, коли керівництво установ залякує працівників дисциплінарними заходами, юристка говорить, як про порушення законодавства. Вона пояснює, що відсторонення - це не дисциплінарний захід, а тимчасовий. Такі дисциплінарні заходи, як звільнення і догана не можуть бути застосовані до особи, яка відмовляється вакцинуватися. Будь-які фінансові стягнення також не можуть бути застосовані. 

Читайте також: "Ви на себе взяли право знищити мій народ" - вчителька з Рівненщини про відсторонення через відсутність щеплення

Читайте також