«Репутація важливіша за декілька сотень доларів»: ріелтор про новобудови Рівного, купівлю без посередника і пошуки спеціаліста

На фото - Тарас Демчук

Купівля нерухомості – важливий крок, адже пов'язаний зі значними фінансовими вкладеннями. У Рівному маємо не один будинок, в якому квартири продані, але покупці не можуть заселитись в омріяне житло. Аби отримати помешкання, за яке заплатили кошти, навіть чекали по 16 років. Однак, стати між вами та щасливим і безтурботним життям у власній оселі можуть і недобросовісні ріелтори, і неякісні матеріали або ж неґрунтовний підхід до вибору житла.

Ми поспілкувались із ріелтором Тарасом Демчуком, який розповів про нюанси роботи, власний досвід і дав поради нашим читачам, як обрати квартиру, аби потім не шкодувати.

Пан Демчук за освітою інженер-механік, але 10 років тому мав перший неприємний досвід у роботі з нерухомістю – недобросовісний директор агентства не виплатив чималі комісійні. Однак, через декілька років Тарас вирішив знову спробувати свої сили у цій сфері і, зарекомендувавши себе як добросовісний фахівець і знавець своєї справи, сьогодні очолює філіал рівненського агентства нерухомості у місті Дубно.

Пан Тарас розповідає, що ріелтор повинен опанувати «ази» більше 20-ти професій, аби стати професіоналом. Однак, вважає, в першу чергу потрібно бути добросовісним і завжди ставити себе на місце покупця.

«У мене були такі випадки, коли я не рекомендував купувати «Шоколад», «Браму», «Ріверсайд», «Флагман». Я ще не рекомендую купувати багато новобудов у місті Рівному, адже я завжди кажу своїм клієнтам правду, навіть якщо вона дуже болюча. Для мене репутація набагато важливіша, аніж декілька сотень доларів, які зміг би заробити «впаривши» щось. Продавав забудови лише забудовника «Стоград» і «На Щасливому». Інші новобудови я не продавав, я завжди ставив себе на місце покупця – як відкладаєш ті гроші, чи батьки допомагають, чи кредит береш і в тебе ці гроші пропадають, тебе «кидають» на квартиру, про яку ти мріяв. Я б не хотів, щоб зі мною так зробили. Хоча, в нашій професії так само є багато колег, які кажуть, що «гроші не пахнуть», які спокійно сплять. Деякі недобудови в Рівному визнані недобудами, а колеги продовжують продавати там квартири».

Коли мова зайшла про вторинний ринок продажу квартир, то ріелтор зазначив, що продають квартири навіть у будинках, які вже давно визнані аварійними:

«Квартири із вторинного ринку я не можу продавати, мені совість не дозволяє. У нас в Рівному близько 500 ріелторів. І от ріелторів, які працюють за таким принципом, як я, чоловік 30-40, не більше. До яких дійсно можна буде звернутись, що тебе і сам ріелтор не «кине».

Фото - відкриті джерела

Отож, якщо ви плануєте придбати квартиру в новому будинку, на первинному ринку, тоді найперше, що потрібно – знайти грамотного спеціаліста або по новобудовах або того, який спеціалізується конкретно на районі, у якому ви хочете придбати нерухомість.

«Зараз часто в групах у соціальних мережах просять порадити спеціаліста для купівлі квартири, але це неправильне питання. Потрібно чітко ставити питання, до прикладу «Хочу купити квартиру в новобудові, район такий-то. Порадьте спеціаліста». Це буде правильно, - розповів пан Демчук. - Якщо вам порадили спеціаліста, зайдіть до нього на профілі в різних соціальних мережах, якщо там ріелтор, який окрім того ще вії чи манікюр робить, то який це спеціаліст? Не може бути людина і ріелтором, і робити манікюр. Це означає, що вона пішла робити манікюр, бо не може продати, вона не спеціаліст».

Якщо вам відразу ж роблять знижкуварто задуматись, чому!

«Є певна сума, яку ми беремо за свої послуги. Якщо людина відразу дає знижку, навіть якщо ви не питали, це має насторожити. Так само як і ціни на самі новобудови. Зазвичай, якщо вартість квартири нижче ринкової, значить там щось не в порядку. Однак, бувають випадки, коли потрібно  терміново продати – це варіант. Тоді ціна може бути нижча, аніж у забудовника. Ще один випадок, коли може бути нижча ціна – купувати від підрядника, який виконував роботи. Не секрет, що із підрядниками розраховуються квартирами. Так роблять майже всі забудовники Рівного. Підрядникам також нецікаво роками продавати, а тому ціна може бути швидше. І щоб «зловити» таку квартиру, треба працювати із ріелтором», - пояснив пан Демчук.

Ще один спосіб, як не прогадати із квартирою – завчасно знайти спеціаліста, який буде вам робити ремонт і взяти його із собою на огляд квартир. Тоді він огляне обсяг робіт, вкаже на недопрацювання тощо. Бувають випадки, коли люди купують квартири і потім змінюють двері, вікна, проводку чи сантехніку.

Фото - відкриті джерела

Поспілкувавшись із Тарасом Демчуком ми виокремили декілька порад, як діяти, якщо ви вирішили купувати квартиру в новобудові без ріелтора:

  • Визначитись із районом і бюджетом. Інколи вони неспівставні;
  • Якщо обрали квартиру, знайдіть якомога більше інформації про забудовника: його історію, скільки будинків загалом будував, скільки здав, про репутацію, темпи будівництва, якість, час існування компанії забудовника тощо. Не забувайте читати відгуки на різних ресурсах;
  • Якщо за попередніми пунктами все гаразд – зверніть увагу на земельну ділянку та її цільове призначення. Найчастіше будівництво відбувається за наявності одного із таких документів: акт на право власності (забудовник є власником), догорів оренди (у більшості він видається на 49 років) або договір про право користування. Найкраще, аби це було право власності на земельну ділянку. Цільове призначення земельної ділянки повинене бути під будівництво!
  • Запитайте у продавця і дозвіл на будівельні роботи, проектну документацію, яка пройшла державну експертизу;
  • Ліцензія на здійснення будівельних робіт у підрядника. Чи вони мають дозвіл на те, що вони можуть будувати багатоповерховий будинок. Бажано також ознайомитись із договорем на будівництво між забудовником і підрядною організацією;
  • Якщо глибше копнути, то можна пошукати історію судових рішень. Там можна буде побачити різні претензії і судові позови до забудовника або підрядник.

Фото - відкриті джерела

«До прикладу, я вивчав історію: на тому місці, де побудували «Ріверсайд», я побачив у мережі фото, де серед білого дня, коли там копали котлован, почали кістки викопувати. Коли я почав вивчати більше, за історичними записами, там НКВДшники кількасот людей розстріляли. Тобто, там братські могили. Є дуже багато причин, за якими я не рекомендував цей будинок. Там із самого початку були проблеми із документами на будівництво. «Шоколад» я бачив, як будували, то не рекомендував. «Флагман» я зразу зрозумів, що це буде недобуд, - каже Тарас Демчук. - Щодо «Брами», то у мене знайомий придбав спочатку там дві квартири, коли прийшов другий забудовник йому треба було доплатити значну суму коштів, аби отримати ці квартири. Він мені пропонував 5 тисяч доларів, аби я перепродав ці дві квартири. Я сказав, що я точно таким займатись не буду. Він таку ж відповідь отримав ще від одного ріелтора, який сказав, що репутація важливіша, аніж 5 тисяч доларів». 

Однак, грамотно побудований будинок може також принести неприємності. Трапляється, що у районі можуть бути чинники, які забруднюють навколишнє середовище і це впливає на здоров’я мешканців. Підходьте до вибору квартири ґрунтовно і робіть свій виріб обдумано. Пам’ятайте, що це капіталовкладення на все життя!

Читайте також