Рибалкам Рівненщини нагадали про правила безпеки під час зимової риболовлі

Державні інспектори Рівненського рибоохоронного патруля спільно з працівниками ДСНС черговий раз провели масово-роз’яснювальну роботу на водоймах Рівненської області. Основною метою є ознайомлення рибалок з правилами любительського та спортивного рибальства, з добовими нормами вилову водних біоресурсів та забороненими знаряддями лову, а також нагадали про дотримування основних правил поведінки на льоду.

Рибалкам, які перебували на водоймах, учасники рейдової групи нагадали основні правила безпечної поведінки на кризі. Під час бесіди вони закликали громадян бути максимально обережними під час зимової риболовлі та необхідності дотримуватися елементарних правил безпеки.

Також працівники рибоохоронного патруля нагадали рибалкам про заборону вилову водних біоресурсів на зимувальних ямах та заборону на вилов річкових раків у рибогосподарських водних об'єктах Рівненської області. При цьому любительський лов риби дозволяється зимовими вудками із блешнею вертикального блесніння з гачком, не більше №10, мормишкою, наживною і живцевою снастями. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування не повинна перевищувати п’яти на рибалку, а на водоймах, де впроваджено платне рибальство – не більше десяти на одну особу.

Крім того ознайомили рибалок з мінімально допустимими розмірами риб, при яких їх можна брати в улов, наприклад: сом – 70 см, судак – 42 см, щука – 35 см, лящ – 32 см, короп – 25 см, лин – 20 см та інші. Максимально дозволений прилов риб, менших за встановлений розмір, допускається всіма видами дозволених правилами рибальства любительських знарядь лову за підрахунком поштучно, не більше 30 % від загального улову.

Нагадали, що при недотриманні вимог Правил любительського та спортивного рибальства передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність у встановленому законом порядку. Крім того, порушники відшкодовуватимуть збитки за один екземпляр водних біоресурсів, згідно з діючими таксами. А саме: судак – 510 грн, сом – 425 грн, щука – 340 грн, сазан – 306 грн, білій амур, товстолоб – 255 грн, лящ – 170 грн, лин – 119 грн, тарань (плітка) – 85 грн, краснопірка – 68 грн, плоскирка – 34 грн, карась – 17 грн, рак – 25,5 грн.

Сувора заборона встановлена на вилов риби такими знаряддями лову як сітки, ятері, павуки, екрани, драчі, ості та інші. За вилов риби електровудкою, вибухівкою та шляхом потрави передбачена кримінальна відповідальність згідно ст. 249 ККУ з відшкодуванням всіх нанесених збитків.

Довідкова інформація:

Загальний водний фонд Рівненської області налічує таку кількість: 171 річок та їх приток, загальною протяжністю 4 462 км; 12 водосховищ, загальною площею 3 274 га; 130 озер, загальною площею 2 675 га; 1 300 налічує ставковий фонд, загальною площе 10 099 га.

Про це інформує Рівненський рибоохоронний патруль.

Читайте також