«Рівне Разом» та екоактивісти рятуватимуть вікові дерева

У парках та історичній частині Рівного є близько 70 вікових дерев, які мають не лише екологічну цінність, але й історичну. Нашому місту неабияк пощастило, але за цими деревами не доглядають належним чином. Біля них неправильно влаштовані пристовбурні лунки, не обрізане гілля навколо ліній електропередач і живе омела. Ці проблеми потрібно вчасно виявити, аби якомога швидше вирішити. Екоактивістка Оксана Майборода переконана, що є можливість продовжити життя багаторічним деревам.

«Дуже часто у містах забувають про кореневу систему дерева: лунка заасфальтована, йому не вистачає повітря, води із кореневої системи. Коріння піднімає мощення навколо, це приносить незручності для пішоходів. Невдовзі ці вікові дерева будуть професійно поліковані завдяки Віктору Шакирзяну та «Рівне Разом», - розповіла Оксана Майборода. - Дуже важливо зробити правильну пристовбурову лунку для дерева і правильно захистити для того, щоб коріння дерева не пошкоджувалось і воно отримувало необхідне повітря і вологу».

Відтак, біля вікових дерев потрібно обережно зняти мощення, максимально розширити лунки та поставити решітку, по якій можна ходити і це не шкодитиме корінню. При такому догляді буде можливість підсипати ґрунт, а дерево отримуватиме достатню кількість вологи та повітря із кореневої системи. Втім, ця екологічна ініціатива вимагає значних організаційних зусиль і коштів. Тож, учасники ініціативи активно шукали підтримки.

Голова громадської організації «Рівне Разом» Віктор Шакирзян став одним із тих, хто зголосився підтримати проект «Сад Історій» у рамках власної екологічної програми:

«З одного боку, збереження таких дерев - це питання екології і комфорту міського середовища. З іншого - наша з вами історія, адже ці дерева були тут задовго до нас, і по суті самі є частиною історії. Важко уявити собі пейзаж вулиці 16-го Липня без старовинної липи поруч з історичною будівлею колишнього флігеля палацу князів Любомирських на розі з вулицею Драгоманова. Ця будівля свого часу чи не єдина пережила велику пожежу у центральній частині міста і зберегла архітектуру старого міста. Липа ця росте тут споконвіку, і якщо ми можемо максимально зберегти автентичний пейзаж, ми зобов'язані це зробити».

Вікові дерева у Рівному можуть стати основою для розвитку туристичної інфраструктури. Вони - мовчазні свідки багатьох подій.

Читайте також