«Рівнегаз» продовжує встановлювати індивідуальні лічильники газу

Фото - zhitomir.today

На виконання Закону України від 16.06.11 р. за №3533-VI «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» та відповідно до інвестиційної програми, яку щорічно затверджує НКРЕКП для АТ «Рівнегаз», передбачено встановлення лічильників обліку газу у помешканнях споживачів: індивідуальних та будинкових.

Індивідуальні лічильники обліку газу встановлюються у житлових будинках, де споживачі користуються плитою для приготування їжі і де понад 80% квартир уже обладнані такими засобами обліку. На сьогодні в області - 1565 таких абонентів, яким АТ «Рівнегаз» має поставити індивідуальні лічильники.

Проте останнім часом процес встановлення таких лічильників у квартирах відчутно сповільнився. А часом, абоненти просто блокують процес їх встановлення. Причина – необґрунтоване заниження Кабінетом Міністрів України норм споживання газу (3.29 м.куб при середньому споживанні 6-7 м.куб. на одну людину).

Таким чином, у випадку відмови побутового споживача від встановлення лічильника природного газу за рахунок Оператора ГРМ(що підтверджено актом про порушення, складеним відповідно до вимог глави 5 розділу ХІ Кодексу ГРМ), відповідно до особливостей Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», АТ «Рівнегаз» має право припинити газопостачання такому споживачу або змінити режим нарахування. Тобто фактичний об’єм спожитого природного газу за відповідний календарний місяць  буде визначатися за граничними нормами. Це призведе до значно більшого нарахування об’ємів газу і, відповідно, більшої суми, яку необхідно сплатити на одну людину. Обрахування проводиться за такою формулою: (9,8 – 6) х 7,12= 27,056 грн.  

Так за останніх два місяці на граничні норми переведено 27 абонентів. Сплативши такі суми в платіжках, абоненту доведеться встановлювати індивідуальний газовий лічильник. Однак, вже за власні кошти, оскільки він відмовився від облаштування такого засобу обліку за інвестиційною програмою.

Будинкові лічильники  обліку газу передбачені в багатоповерхових будинках, де лічильниками газу обладнано менше 15%. В Рівненській області загальна кількість таких лічильників становила 248 штук. Проте, частина домовласників не дозволила їх встановлення. В той же час вони і мешканці будинків, де такі лічильники вже облаштовані, звертаються із численними заявами до АТ «Рівнегаз» на встановлення безкоштовних засобів обліку газу. І це природньо. Адже, при обліку за будинковим лічильником обсяг спожитого газу розприділяється пропорційно між власниками квартир за кількістю проживаючих. Безперечно це несправедливо, оскільки споживання газу є нерівномірним і неоднаковим (в одних квартирах живуть квартиранти, в інших мешканці у відпустці, а хтось займається випічкою для продажу, тощо).

«Ми не можемо поставити лічильник індивідуальний абоненту, якому вже обліковують газ за загальнобудинковим лічильником, адже там вже профінансовано саме такий облік, – говорить голова директор комерційний АТ Рівнегаз» Віктор Осницький. – На сьогоднішній день єдиний варіант для таких споживачів - встановлення індивідуальних лічильників за власні кошти».

Нагадаємо, індивідуальний лічильник забезпечує достовірність обліку природного газу і прозорість відносин між постачальною організацією та споживачем, дає змогу спланувати свої витрати і заощаджувати на оплаті за спожиті носії.

Читайте також